
Kannanotto: Kuntapäättäjillä näytön paikka asuntopolitiikassa
Yli puolet (53 %) kansalaisista kokee, että asuminen Suomessa ei ole kohtuuhintaista. Yli 200 000 (6 %) suomalaista arvelee joutuvansa jopa luopumaan nykyisestä kodistaan taloudellisen tilanteensa vuoksi. Nykyisestä kodista luopumista pelätään erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla. Nämä huolestuttavat tiedot käyvät ilmi Asuntosäätiön väestökattavasta tutkimuksesta.
Suomalaisten mielestä vastuu asumisen kehittämisestä ja tulevaisuudesta kuuluu poliittisille päättäjille. Valtion vähentäessä rooliaan asumisen kehittäjänä on kunnilla ja tulevilla kuntapäättäjillä nyt näytön paikka. Riittävä kohtuuhintainen asuntotarjonta vaikuttaa suoraan kaupunkien elinvoimaisuuteen, työvoiman saatavuuteen ja sosiaaliseen rakenteeseen.
Kuntapäättäjien tavoitteena tulisi olla monimuotoisten asuinalueiden luominen, joissa eri sosioekonomisista taustoista ja kulttuureista tulevat ihmiset voivat kohdata ja asua rinnakkain. Kaupunkisuunnittelulla tuetaan asuinalueiden monimuotoisuutta ja väestöryhmien integroitumista. Alueiden eriytymisen ehkäisemisessä tarvitaan monipuolista asuntotarjontaa, jossa omistus- ja vuokra-asumisen rinnalla on jatkossakin muita hallintamuotoja.
Kohtuuhintainen koti on perusoikeus, ja hyvän asumisen turvaaminen on toivottavasti jokaisen kuntapäättäjän asia
Ns. välimallin asunnot, joista merkittävimpiä ovat asumisoikeusasunnot, edistävät alueiden asukasrakenteen monimuotoisuutta ja vähentävät sosiaalista eriytymistä. Esimerkiksi asumisoikeusasuntojen tuoma asumisen vakaus on parantanut alueiden sosiaalista kestävyyttä ja hillinnyt asukkaiden suurta vaihtuvuutta. Asumisoikeusasuntotuotannon ympärille onkin ollut mahdollista rakentaa monipuolisia asuinalueita.
Kuntapäättäjien vastuulla on tehdä kaikkia kuntalaisia palvelevaa asuntopolitiikkaa. Asuntotarjonnalla on välitön vaikutus myös yritysten toimipaikkojen sijoittumiseen ja kaupungin talouskasvuun. Jos keski- ja pienituloisilla työntekijöillä ei ole varaa asua työn lähellä, se vaikeuttaa esimerkiksi palvelualojen, hoitoalan ja koulutuksen työvoiman saatavuutta. Kuntapäättäjät voivat varmistaa kaavoituksella ja rakentamisen regulaatiota keventämällä, että asukkailla on mahdollisuus hankkia toiveita vastaava ja elämäntilanteeseen riittävästi neliöitä tarjoava koti läheltä työpaikkaa.
Kohtuuhintainen koti on perusoikeus, ja hyvän asumisen turvaaminen on toivottavasti jokaisen kuntapäättäjän asia.
Esa Kankainen, Asuntosäätiön toimitusjohtaja