Siirry sisältöön

Usein kysyttyä Asuntosäätiöllä asumisesta

Katso usein kysytyt kysymykset meillä asumisesta.

Sopimukseni kieltää tupakoinnin parvekkeella. Miksi naapurini saa tästä huolimatta tupakoida parvekkeellaan?

Kaikki uudet talomme ovat täysin savuttomia heti valmistumisestaan lähtien. Vanhemmissa taloissamme tupakoinnin kieltävä ehto on lisätty 1.1.2021 lähtien solmittuihin uusiin asumisoikeus- ja vuokrasopimuksiin. Jos naapurisi sopimus on alkanut tätä ennen, ei hänen sopimuksessaan kielletä tupakointia ja naapurisi saa näin ollen tupakoida parvekkeellaan.

Saanko grillata pihalla tai parvekkeella?

Voit laittaa ruokaa omalla pihallasi kaasu- tai sähkögrillillä. Parvekkeella sen sijaan voit turvallisuussyistä laittaa ruokaa ainoastaan sähkögrillillä.

Naapurini aiheuttaa häiriötä. Mitä voin tehdä?

Jos naapuristasi kantautuu toistuvasti häiritseviä ääniä sopimattomiin aikoihin, kannattaa asiasta keskustella ensin häiriön aiheuttajan kanssa. Jos naapurisi ei tästä huolimatta muuta käytöstään, teethän meille häiriöilmoituksen. Asokodin asukkaat voivat tehdä häiriöilmoituksen Kotikulmassa. Jos asut vuokrakodissa, otathan yhteyttä Palvelukeskukseen.

Jos häiriöt ovat vakavia, älä lähde selvittämään tilannetta itse, vaan ota yhteyttä poliisiin. Poliisin tavoitat yleisestä hätänumerosta 112.

Miten pääsen mukaan asukastoimintaan?

Jos haluaisit hypätä mukaan kotitalosi asukastoimintaan, ota rohkeasti yhteyttä joko isännöitsijään tai talosi mahdolliseen asukastoimikuntaan!

Ovatko lemmikit sallittuja Asuntosäätiön asunnoissa?

Kyllä, lemmikit ovat meille tervetulleita!

Palkitseeko Asuntosäätiö asukkaitaan pitkäaikaisesta asumisesta?

Kyllä vain! Palkitsemme sekä aso- että vuokrakotien asukkaitamme pitkäaikaisesta asumisesta.

Tarjoamme asukkaillemme myös useita arkea piristäviä asiakasetuja, joita voit hyödyntää missä tahansa vaiheessa asumista.

Miten vesimaksut muodostuvat, ja mistä voin tarkistaa oman vesimaksuni määrän?

Asuntojemme vesimaksut muodostuvat joko asunnossa asuvien henkilöiden lukumäärän tai asuntokohtaisen kulutuksen perusteella, jolloin vedenkulutuksen määrä mitataan huoneistokohtaisella vesimittarilla. Vesimaksun suuruuden ja määräytymisperusteen voit tarkistaa omasta asumisoikeussopimuksestasi.

Lisätietoa vesimaksuista voit lukea täältä.

Millainen vakuusmaksu Asuntosäätiön asunnoissa on?

Laskimme asumisoikeus- ja vuokra-asuntojemme vakuusmaksun 1.2.2024 alkaen allekirjoitettavissa asumisoikeus- ja vuokrasopimuksissa 250 euroon. Pääsääntöisesti asumisoikeuskohteidemme vastikevakuus on kahden kuukauden vastike. Vakuusmaksu maksetaan ennen asuntoon muuttoa.  

Muutoksella pyrimme ylläpitämään asuntojemme hyvää käyttöastetta kiristyneessä asuntomarkkinatilanteessa. Käyttöasteen korkeana säilyminen on kaikkien asukkaidemme etu, kun asumisen kustannukset säilyvät tasaisina.  

Ennen 1.2.2024 solmituissa asumisoikeussopimuksissa vakuus on kahden kuukauden käyttövastike ja vuokra-asunnoissa yhden kuukauden vuokra. Vakuusmaksun muutoksella ei ole vaikutusta aiemmin tehtyihin voimassa oleviin sopimuksiin eikä aiemmin maksettuja suurempia vakuuksia palauteta asukkaille kesken sopimuskauden.  

Sopimuksen mukainen vakuusmaksu palautetaan asukkaalle poismuuton yhteydessä, mikäli vakuusmaksusta ei jouduta pidättämään kuluja, joilla katetaan esimerkiksi siivousliikkeellä teetetty loppusiivous. 

Uudiskohteissa hinnat ovat arvioituja hintoja, kunnes hinnat vahvistuvat rakennuksen valmistuttua. 

Voinko vuokrata asumisoikeusasuntoni?

Kyllä, asumisoikeuden haltija saa luovuttaa asokotinsa väliaikaisesti toisen käytettäväksi enintään kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiselle tulee olla perusteltu syy, esimerkiksi toisella paikkakunnalla oleskelu tilapäisesti työn, opintojen tai muun vastaavan syyn takia. Myös vuokraamisen aikana vastuu asunnosta on asumisoikeuden haltijalla.

Muistatahan tehdä ilmoituksen väliaikaisesta vuokrauksesta Kotikulmassa viimeistään 1 kk ennen vuokrauksen alkua.

Voinko vaihtaa asokotini toisessa talossa sijaitsevaan asokotiin?

Kyllä, asumisoikeusasuntojen asukkaat voivat vaihtaa asuntoja keskenään. Jos haluat asumisoikeuden haltijana muuttaa nykyisestä asumisoikeuskodistasi toiseen asumisoikeuskohteeseen, tulee sinun hakea järjestysnumero muiden hakijoiden tapaan Aran järjestysnumerorekisteristä. Järjestysnumero ei ole tarpeen silloin, jos löydät toisen asunnonvaihtajan, jonka kanssa haluat vaihtaa asuntoja.

Voit vaihtaa asokotiasi etsimällä vaihtokumppanin Asuntosäätiön vaihtopörssistä. Tällöin voit hakea kahden asumisoikeusasukkaan keskinäistä vaihtoa Asuntosäätiön asumisoikeuskohteiden välillä. Voit myös vaihtaa asuntoa asumisoikeusyhtiöiden tai kuntien välillä.

Voinko hakea vapautuvaa asokotia samasta talosta, jossa jo asun?

Kyllä, voit hakea toista asumisoikeuskotia oman talosi sisällä. Tätä varten sinun tulee tehdä uusi asuntohakemus verkkopalvelussamme. Muistathan merkitä hakemukselle, että sinulla on jo asumisoikeus kyseisessä talossa. Siirry tekemään hakemus.

Saanko asumisoikeusmaksun takaisin, kun muutan pois asokodistani? Kuinka suuri takaisin maksettava asumisoikeusmaksu on?

Kun luovut asokodistasi, huomioimme palautettavassa asumisoikeusmaksussa rakennuskustannusindeksin ja mahdolliset asuntoon tekemäsi hyvitettävät muutostyöt. Vertaamme luopumisilmoituksen jättöpäivän rakennuskustannusindeksiä asunnon ensimmäisen asumisoikeusmaksupäivän indeksiin. Tilastokeskus päivittää rakennuskustannusindeksin kuukausittain kuun puolivälissä.