Siirry sisältöön

Kodin lämpötila ja sisäilma

Kodin lämpötila ja sisäilma ovat merkittävimpiä asumismukavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Katso vinkit energiatehokkaaseen lämpötilaan ja kodin ilmanvaihdon tehostamiseen.

Kahdet villasukkiin puetut jalat patteria vasten.

Näin pidät kodin tasalämpöisenä

Useimmille ihmisille noin 21 °C on sopiva kodin lämpötila ja sitä pidetään myös terveyden ja energiatehokkuuden kannalta sopivana lämpötilana.

Asuntojamme lämmitetään vesikiertoisilla lämmityspattereilla, joissa kiertää ulkoilman lämpötilan mukaan säädetty vesi. Voit säätää huonelämpötilaa patterin termostaatista.

Huomioi nämä asiat lämpöpatterin toiminnassa:

  • Patterit mittaavat huoneilman lämpötilaa patterin välittömästä läheisyydestä. Patteriventtiili säätyy automaattisesti pienemmälle tai sulkeutuu joksikin aikaa, kun se havaitsee lämpötilan sopivaksi (noin 21–22 astetta).
  • Patteri voi tuntua viileältä, mutta huonelämpötila pysyy silti sopivana. Koska kätesi lämpötila on noin 32–35 astetta, se aistii 30-asteisen patterinkin viileäksi.
  • Älä peitä pattereita verhoilla tai huonekaluilla. Peitetty patteri ei lämmitä huonetta kunnolla ja myös termostaatin toiminta voi häiriintyä.
  • Puhdista patterit säännöllisesti, sillä myös pöly häiritsee patterin kunnollista toimintaa.
  • Jos asunnossa on liian kuuma, säädä termostaattia pienemmälle.
  • Ota yhteyttä palvelunumeroomme 09 4246 9333 tai tee vikailmoitus Kotikulmassa (asokodit), jos patterista kuuluu lorinaa tai suhinaa, patterista valuu vettä tai se ei lämpene kunnolla termostaattien säätämisestä huolimatta.

Hyvä sisäilma ja ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää sekä asukkaan että koko talon hyvinvoinnin kannalta: huonosti toimiva ilmanvaihto kerää kosteutta asuntoon ja edistää näin myös kosteusvaurioiden syntymistä. Raikkaaseen sisäilmaan vaikuttaa sekä ilmanvaihdon toimivuus että asunnon lämpötila.

Painovoimainen ilmanvaihto

Vanhemmissa taloissa ilmanvaihto on tavallisesti painovoimainen, jolloin ilman vaihtuminen perustuu sisä- ja ulkoilman lämpötilaeron aiheuttamasta vedosta. Painovoimainen ilmanvaihto toimii parhaiten talvella. Kesäaikaan sisä- ja ulkoilman lämpötilaero on pienempi, ja tuuletusta saa tehostettua avaamalla ikkunat.

Koneellinen ilmanvaihto

Suurimmassa osassa Asuntosäätiön asunnoissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä on huoneisto- tai porraskohtainen poistoilmalaitteisto, jota kautta ilmaa poistetaan. Tuloilma tulee asuntoon tällöin ulkoseinällä tai ikkunakarmeissa olevista korvausilmaventtiileistä. Ilma poistuu asunnosta pääsääntöisesti keittiössä, wc- ja märkätiloissa sekä vaatehuoneessa sijaitsevien poistoilmaventtiilien kautta.

Uudemmissa taloissa myös tuloilma kulkee puhaltimen kautta. Tällöin asuntoon tulee tuloilma yleensä olo- ja makuuhuoneiden katonrajassa sijaitsevista tuloilmaventtiileistä.

Osassa asuntoja asukas voi itse säätää asuntonsa ilmanvaihdon tehoa keittiön liesituulettimen säätimistä. Ilmanvaihtoa kannattaa tehostaa tarvittaessa, esimerkiksi saunomisen jälkeen. Ilmanvaihtoa ei saa koskaan sulkea kokonaan.

Jos asunnossa ei ole asukkaan säädettävissä olevaa ilmanvaihdon tehostusta, on talossa todennäköisesti käytössä joko aikaperusteinen ilmanvaihdon tehostus tai ilmanlaadunmittaukseen perustuva älykäs ilmanvaihdon tehostus. Aikaperusteisessa ilmanvaihdon tehostuksessa asuntojen ilmanvaihtoa tehostetaan sellaisina kellonaikoina, jolloin huoneistoissa on tyypillisesti tarvetta tehostetulle ilmanvaihdolle (esim. aamulla klo 6–9 ja iltapäivällä klo 16–19). Älykäs ilmanvaihdon tehostus mittaa jatkuvasti ilman laatua ja säätää ilmanvaihdon tehoa sen mukaisesti pitäen asuntojen ilman aina raikkaana ja terveellisenä.

Vinkkejä hyvään sisäilmaan:

  • Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta asunnon keittiössä, wc:ssä ja vaatehuoneessa on poistoilmaventtiilit, jotka on aina pidettävä auki.
  • Älä koskaan sulje ilmanvaihtoventtiilejä tai koneellista ilmanvaihtoa kokonaan. Älä myöskään muuta ilmanvaihtoventtiilien säätöasetuksia itse.
  • Poistoilman toimivuutta voi testata itse asettamalla wc-paperiarkin poistoilmaventtiilin päälle. Paperin pitäisi pysyä venttiilin päällä kiinni. Mikäli paperi ei pysy kiinni venttiilissä, ota yhteyttä palvelunumeroomme 09 4246 9333 tai tee vikailmoitus Kotikulmassa (asokodit).
  • Huolehdi ilmanvaihtoventtiilien puhdistuksesta vähintään kaksi kertaa vuodessa. Myös keittiön liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa puhdistaa useamman kerran vuodessa.
  • Pidä pesutilojen patterit aina päällä, sillä niiden tärkein tehtävä on kuivata ilmaa ja peseytymisen aikana kastunutta tilaa.
  • Muutaman minuutin ristiveto on tehokkain tapa tuulettaa asuntoa.
  • Sisäilma pysyy useimmiten raikkaimpana, kun lämpötila on noin 20–21 astetta.