Antti Mononen: 7 hyvää syytä valita asumisoikeusasunto
Asuntosäätiön myyntineuvottelija Antti Monosen kasvot ovat monelle televisionkatsojalle tutut, sillä tämä intohimoinen ruoanlaittaja tuli toiseksi tiukassa MasterChef Suomi 2024 -kisassa.
Hän tietää reseptit myös hyvään asumiseen. Mononen kertoo tapaamisistaan asukkaiden kanssa ja valottaa, miksi asumisoikeuskoti on hyvä valinta kaiken ikäisille.
1. Asokoti sopii moneen elämätilanteeseen
”Asumisoikeuskoti on erinomainen vaihtoehto monenlaisissa elämäntilanteissa. Siinä yhdistyvät vuokra-asumisen joustavuus ja omistusasumisen pysyvyys. Meillä Asuntosäätiöllä on paljon eri hintaisia asumisoikeusasuntoja yli 30 paikkakunnalla kerrostaloista pari- ja rivitaloihin. Jokainen voi löytää mieluisan kodin, jossa elää omannäköistä elämää.
Työssäni myyntineuvottelijana kohtaan paljon erilaisia ihmisiä ja vahvoja tunteita, joita asumiseen liittyy.
Yksi mieleenpainuvimmista tapauksista oli, kun äiti ja tytär asettuivat asumaan seinänaapureiksi. He halusivat päästä lähelle toisiaan, ja sain tehtyä molemmille sopimukset.”
2. Maltillisella hinnalla uuteen kotiin
”Asumisoikeusasuminen sopii monelle kukkarolle. Asokotiin pääsee kiinni maltillisella summalla, ilman suurta alkupääomaa tai velkaa. Asumisoikeusmaksu on 10–15 prosenttia asunnon hinnasta, ja asosopimus käy pankissa lainan vakuutena.
Monet nuoremmat, ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttavat asiakkaani ovat kertoneet, kuinka heistä tuntui ihan mahdottomalta ajatukselta päästä omaan kotiin. Asumisoikeusasunnon kautta se onnistui.
Heille oli riemullinen yllätys, että oman, laadukkaan kodin voi todellakin saada ilman suurta pankkilainaa.
Asokodissa kuukausittainen käyttövastike on aina vapaarahoitteisen vuokra-asunnon vuokraa halvempi. Vastikkeeseen voi hakea asumistukea. Olen kuullut kiitosta siitä, kuinka asoasunnossa kuukausittaiset kulut ovat paljon hallittavammat kuin vuokra-asunnossa.”
3. Enemmän rahaa elämiseen
”Asokodissa omaisuus ei ole kiinni seinissä. Asukkaalle jää enemmän rahaa muuhun. Tuntuu hienolta kuulla sopimuksenteon yhteydessä tarinoita, että ’nyt kun meillä on asoasunto, niin aiomme toteuttaa matkaunelmiamme’.
Asokodissa voi kasvattaa varallisuuttaan: asoasuminen on esimerkiksi nuorille hyvä tapa kartuttaa pääomaa tulevaisuutta varten. Jos asunnosta muuttaa pois, asomaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.
Palautettu rahasumma on tällöin mukava pesämuna vaikkapa oman asunnon ostoon.”
4. Asoasunto on pysyvä ja turvallinen
”Asumisoikeuskodin parhaita puolia on, että asunnossa voi asua niin pitkään kuin itse haluaa. Asoasunto on pysyvä ja turvallinen. Tuo mielenrauhaa, kun kodista ei ole pelkoa joutua pois. Näin voi tapahtua vuokralla asuessa – esimerkiksi, jos vuokranantaja haluaa myydä asuntonsa. Asoasuntoa ei voi irtisanoa kukaan muu kuin asukas itse.
Moni asiakkaani kertoo haluavansa löytää nimenomaan loppuelämän tai pitkäaikaisen asunnon. Asokodeissa viihdytään pitkään.”
5. Kotia on helppo vaihtaa elämänmuutoksissa
”Asoasuminen sopii erityisen hyvin nuorille ensiasunnosta haaveileville, opiskelijoille, isompia neliöitä kaipaaville perheille ja ikääntyville ihmisille, jotka arvostavat hyväkuntoista kotia palvelujen lähellä. Varallisuusraja ei koske yli 55-vuotiaita: he voivat hankkia asokodin, vaikka oma varallisuus riittäisi myös omistusasunnon ostoon.
Asumisoikeusasuminen joustaa elämänmuutoksissa. Minulla on ollut asiakkaina perheitä, joille on tulossa perheenlisäystä. Toiveena on löytää isompi asunto samasta, rakkaaksi käyneestä kotitalosta. Asumisoikeuslain uudistuksen myötä asunnon hakeminen saman kohteen sisällä helpottui: asumisoikeuden haltijat ovat etusijalla haussa, kun he hakevat asuntoa kohteesta, jossa jo asuvat.
Asoasukas voi vaihtaa kotia myös suoraan toisen asunnonhaltijan kanssa.”
6. Huoletonta asumista ilman ylläpitostressiä
”Asuminen asumisoikeuskodissa on vaivatonta. Asuntosäätiö huolehtii kunnossapidosta. Jos vaikkapa jääkaappi tai kiuas rikkoutuu, korjaamme sen tai vaihdamme uuden tilalle.
Olen saanut asiakkailta hyvää palautetta, kuinka hoidamme korjaukset ja huollot luotettavasti. Palvelemme vikailmoituksiin liittyvissä asioissa ympäri vuorokauden.
Moni on ilahtunut kuullessaan, että asokotia saa myös remontoida mieleisekseen luvan kysyttyään. Joissakin vuokra-asunnoissahan ei saa edes kiinnittää tauluja seinille. Jos asokodista muuttaa pois kymmenen vuoden sisällä, Asuntosäätiö voi maksaa takaisin osan remontin hinnasta. ”
7. Erinomainen sijainti ja yhteisöllisyys
”Asuntosäätiön asumisoikeusasunnot on rakennettu vetovoimaisille alueille, jotka sijaitsevat hyvien kulkureittien varrella.
Asuntosäätiön asukkailla on paljon yhteisöllistä toimintaa, kuten pihajuhlia ja talkoita. Monelle asukkaallemme yhteisöllisyys on oman kodin lisäksi tärkein tekijä, ja siitä olemme äärimmäisen iloisia.
Hyvä asuminen on parhaimmillaan tunnetila, joka saa viihtymään ja tuntemaan kuuluvansa johonkin. Moni löytää naapureista uusia ystäviä. Eräs vanhempi mies kertoi minulle, kuinka hänen kotitalossaan juodaan pullakahveja pihalla, naapurin puolesta voidaan joskus käydä kaupassakin. Ja toisaalta saa olla ihan rauhassa.”
Tiesitkö?
Asuntosäätiö on yli 70-vuotias voittoa tavoittelematon yritys ja yksi suurimmista suomalaisista asuinkiinteistöjen omistajista. Me uskomme, että onnellinen koti ja laadukas asuminen kuuluvat kaikille.
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä aiheet:
- Uusi koti Kruunuvuorenrannassa: ”Sain merinäköalan kaupan päälle”
- Vesa Heimo: Tunsimme heti, että tämä asokoti on meille tarkoitettu
- Asumisoikeuskoti on edullinen – ja samalla säästöni karttuvat
- Uusi koti yli 55-vuotiaalle – miksi muuttaa asumisoikeusasuntoon?
- Nuoren ensiasunto – Miksi valita asumisoikeusasunto?
Näin haet asumisoikeusasuntoa
Miksi valita asumisoikeusasunto?
Asuntosäätiön asumisoikeusasunnot kaupungeittain
- Espoo (3245)
- Hämeenlinna (164)
- Hamina (40)
- Helsinki (3911)
- Hyvinkää (325)
- Imatra (77)
- Järvenpää (523)
- Joensuu (30)
- Jyväskylä (623)
- Kangasala (82)
- Kerava (304)
- Kirkkonummi (238)
- Kotka (217)
- Kouvola (111)
- Kuopio (549)
- Lahti (639)
- Lappeenranta (527)
- Lohja (217)
- Mäntsälä (10)
- Nokia (38)
- Nurmijärvi (100)
- Oulu (702)
- Porvoo (369)
- Raisio (8)
- Riihimäki (66)
- Rovaniemi (173)
- Salo (40)
- Siilinjärvi (60)
- Sipoo (72)
- Tampere (995)
- Tuusula (481)
- Vantaa (2666)
- Vihti (36)