
”Asumisoikeuskodissa sain kaikki mukavuudet, joita arvostan”
”Muutin tänne Hämeenlinnan Jukolaan asumisoikeuskotiini vuokra-asunnosta Vantaalta aprillipäivänä 2024. Kodissani on kolme huonetta, sauna ja keittiö – ihanan avaraa! Lempipaikkani on oma sauna.
Olen erittäin tyytyväinen ratkaisuuni. Sain pääkaupunkiseutuun verrattuna samalla hinnalla paljon isomman kodin, jossa on myös kaikki arvostamani mukavuudet. Pitkä työmatkakaan ei haittaa, koska Hämeenlinnaan on hyvät yhteydet.
Teen töitä HSL:n asiakaspalvelussa Helsingin päärautatieasemalla. Etätöitäkin on joskus, ja nyt kodissani on sitä varten erillinen työhuone.
Olen asunut Hämeenlinnassa yli puoli vuotta, ja edelleen hyppään töiden jälkeen Helsingistä lähtevään bussiin hymy huulilla. Kiva päästä oman kodin rauhaan ja saunaan. Kesällä ajan työmatkan moottoripyörälläni, mikä sinänsä jo rentouttaa.
Järki ja tunteet mukana
Vaikka asunnon hankinnassa pitää olla aina järki mukana, homma ei onnistu, jos tunne puuttuu.
Tulin katsomaan tätä asumisoikeusasuntoa eräänä pimeänä helmikuun ilta. Tyhjässä asunnossa oli vain muutama valaisin, mutta pystyin heti aistimaan, että tämä se on, minun kotini.
Kaikki meni nappiin. Ilahduin myös siitä, että asuntoon kuuluu parveke ja oma pieni pihakin. Tämä on kerrostalo, mutta oma asuntoni on kaksikerroksisessa siivessä, joka on kuin rivitalo. Ympäristö on vehreä ja rauhallinen.
Ennen tuota iltaa olin toki tehnyt taustatyöt eli selvittänyt, missä olisi järkevää asua, kun työpaikkani on Helsingissä ja aikuiset lapseni asuvat Etelä-Suomessa. Eläkeikäkin on lähestymässä. Päädyin etsimään asumisvaihtoehtoja Hämeenlinnasta, jonne tyttäreni ja lapsenlapseni olivat juuri muuttaneet.

Järjestysnumero takataskussa
Muutto onnistui nopeasti. Olin hakenut asumisoikeushaun järjestysnumeron joskus aiemmin, tietämättä tarkemmin, milloin sen käyttäisin.
Aiemmin järjestysnumeron pystyi hankkimaan jo vuosia ennen kuin edes ajatteli hakea asuntoa. Nykyään asumisoikeusasunnon hakuun tarvittava järjestysnumero haetaan Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Arasta, ja se on voimassa kaksi vuotta. Olen itsekin hankkinut uuden järjestysnumeron tulevaisuuden varalle.
Sain koko muuton hoidettua kuukauden sisällä. Viikon päästä hakemuksen jättämisestä pääsin katsomaan asuntoa.
Asumisoikeusasunnosta maksetaan asumisoikeusmaksu, ja sitä varten voi hakea asuntolainaa. Itsekin tarvitsin lainaa asumisoikeusmaksuun ja se hoitui hetkessä verkkopankissa. Viikossa laina oli tililläni.
Eläkkeellä voin vaihtaa helposti asuntoa
Tässä iässä pitää miettiä tulevaa eläkeaikaakin. Pyrin huolehtimaan terveydestäni ja kunnostani, jotta jaksan hyvin myös tulevina vuosina.
Eläketuloni pienenevät ainakin 40 prosenttia nykyiseen palkkaani verrattuna, koska olin pitkään lasten kanssa kotona ja yrittäjävuosista ei ole eläkettä juurikaan kertynyt. Pyrin varautumaan tilanteeseen jo nyt.
Eläkkeellä en ehkä tarvitse näin paljon neliöitä. Onkin hienoa, että asumisoikeusjärjestelmän sisällä voi vaihtaa halutessaan kotiin, joka vastaa paremmin silloisia tarpeita.
On sekin mahdollista, että siirtäisin tämän asunnon tyttäreni perheelle. Vielä ei tarvitse kuitenkaan tehdä päätöksiä, kaikki aikanaan.

Taloudellisesti kannattava hankinta
Asumisoikeusasunto on myös taloudellisesti hyvä ratkaisu. Asunnon hankkimiseen ei tarvitse suuria pääomia tai vakuuksia. Asukas maksaa joka kuukausi käyttövastikkeen, joka on edullisempi kuin saman alueen vuokrataso.
Hienoa, että tässä tulee samalla säästettyä pieni siivu myös omaan taskuun. Asukas maksaa aluksi asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon hankinta-arvosta.
Siihen sijoittamansa rahan saa kuitenkin nopeasti takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna, jos muuttaa pois. Indeksi on noussut jatkuvasti, joten asunnosta saa yleensä enemmän kuin mitä siitä on itse maksanut. Tämä on siis eräänlaista pakkosäästämistä, mikä sopii minulle hyvin.
Nyt kun olen työelämässä ja tulot ovat vähän suuremmat, voin maksaa lainastakin suurempaa osuutta kuin sitten eläkkeellä.
Asumisoikeusasunto on joustava
Olen asunut elämäni aikana omistus- ja vuokra-asunnoissa. Tämä on ensimmäinen asumisoikeusasuntoni. Voin vilpittömästi suositella asumisoikeusasuntoa muillekin.
Olen aiemmin toiminut pitkään myös kiinteistönvälittäjänä. Kokemukseni perusteella voin sanoa, että Suomessa tarvitaan omistus- ja vuokra-asuntojen lisäksi myös asumisoikeusasuntoja. Tämä on helppo vaihtoehto erilaisissa elämäntilanteissa – etenkin nykyisinä epävarmoina aikoina.
Asoasunto joustaa nopeasti, jos elämäntilanne muuttuu, tilantarve vähenee tai lisääntyy tai muutto toiselle paikkakunnalle tulee ajankohtaiseksi.
Muutto onnistuu kolmen kuukauden irtisanomisajalla, ja silloin saa myös takaisin maksamansa asumisoikeusmaksun.”
”Voin vilpittömästi suositella asumisoikeusasumista muillekin”
- Kuka: Leena Ryynänen, 62, HSL:n asiakasneuvoja
- Asunto: 3 h + k + sauna sekä parveke ja piha Hämeenlinnan Jukolassa
- Neliöt: 75,5 m2
- Käyttövastike: noin 850 €/kk
Tutustu myös muihin asukastarinoihimme!
- Marja Ikonen: ”Asumisoikeusasunto oli kuin lottovoitto”
- Kati ”Hellapoliisi” Jaakonen: käsitykseni asumisoikeusasumisesta muuttui täysin
- Kreeta Laurivuori: ”Asumisoikeuskoti toi turvaa eron jälkeen”
- Ralf Holm: Asumisoikeuskoti on hyvä vaihtoehto monessa elämäntilanteessa
- Samuel Jyrinki: ”Asomaksulla saimme viihtyisän kodin, jossa on tilaa isolle perheellemme”