Siirry sisältöön
Leena nojaa hymyillen punaiseen jääkaappiin.

”Asumisoikeuskoti toi turvaa eron jälkeen”

09.12.2024 Kotimaisema Kirjoittaja Marja Ollakka Kuvat Pia Inberg
Helsinkiläinen opettaja Kreeta Laurivuori halusi eronsa jälkeen totaalisen muutoksen asumiseensa. Hän valitsi kodin juuri valmistuneesta asumisoikeustalosta. Koti tuntui heti omalta ja turvalliselta ratkaisulta. Palkasta jää myös säästöön, kun kaikki raha ei kulu seiniin.

”Olen aina pitänyt vanhoista kerrostaloista. Vuonna 2021 tapahtunut ero kuitenkin muutti tilanteen, kun vanha asuntomme myytiin nopeasti. Tunsin, että seuraavaksi haluan jotain täysin erilaista.

Harkitsin vuokra-asuntoa. Huomasin kuitenkin, että asuinalueellemme Helsingin Kannelmäkeen oli valmistumassa uusi asumisoikeustalo.

Hain heti järjestysnumeron, ja muutamassa kuukaudessa olinkin ostanut uuden kodin asumisoikeustalosta vain pohjakuvan perusteella. Uskalsin tehdä päätöksen nopeasti, koska eron jälkeen oli tarve saada asiat etenemään. Tuli myös tunne, että uskallan ja tulen pärjäämään ihan hyvin.

Odottelin talon valmistumista aikuisen tyttäreni Hilman luona pari kuukautta. Pääsimme lukiolaispoikani Hiskin kanssa muuttamaan upouuteen kotiin juhannuksen 2022 aikaan.

Minulle tarjottiin samasta talosta toistakin asuntoa, mutta onneksi valitsin juuri tämän. Kotimme on kolmannessa kerroksessa ja ikkunat suuntautuvat pohjoiseen ja koilliseen. Täällä ei ole kuuma kesähelteilläkään. Riittää, kun tuulettaa tai pitää parvekkeen ovea auki.

Vaikka talon ympäristö on osin vielä rakenteilla, lähellä on onneksi paljon vihreää. Näen puiden latvat makuuhuoneeni ikkunasta heti kun herään.

Turvallinen ja luotettava vaihtoehto

Olen vielä kahden vuoden jälkeenkin tosi iloinen uudesta kodistamme. Täällä on kiva olla, koska tämä on laadukas talo tutussa ja mukavassa ympäristössä.

Asumisoikeusasunto oli omassa elämäntilanteessani se paras vaihtoehto. Tämä on vuokra- ja omistusasumisen hyvä välimuoto, joka ei sido mihinkään. Tämä on kuin omistusasunto siinä mielessä, että tässäkin voi asua niin pitkään kuin haluaa. Asunnon voi irtisanoa vain asukas itse. Turvallisuutta lisää sekin, että tarvittaessa asunnosta voi luopua nopeastikin – eikä tässä voi jäädä koskaan kahden asunnon loukkuun.

Koti merkitsee minulle todella paljon. En usko, että tällä hinnalla ja tällä vastikkeella saisin näin hienoa asuntoa vuokra- tai omistusasuntomarkkinoilta.

Tykkään olla kotona ja haluan maksaa siitä, että täällä on mukavaa.

Kreeta neulomassa sohvalla.
Asumisoikeusasuntoon uskaltaa sijoittaa, vaikka olisi yksinmaksavakin.

Voi kerryttää varallisuutta

Asumisoikeusrahalla on mahdollisuus tarttua laadukkaaseen asuntoon, koska oma sijoitettava pääoma on omistusasumiseen verrattuna melko pieni.

Tässä voi samalla kasvattaa hieman varallisuuttaan. Vaikka olin velaton, otin asumisoikeusmaksua varten edullisen lainan Helsingin kaupungin henkilöstökassalta.

Takaisinmaksua varten otin maltillisen ja palkanmaksuun sopivan aikataulun. En joudu liian tiukoille. Otin lainan koko summalle, mutta laina lyhenee hiljalleen vuosien myötä.

Hienoa, että asumisoikeusmaksun saa takaisin indeksillä tarkistettuna, jos muuttaa kokonaan pois. Olen kyllä ajatellut, että seuraavakin koti voisi olla asumisoikeusasunto.

Kun Hiski lähtee opiskelemaan, voin tarvittaessa vaihtaa pienempään. Mutta vielä ei ole kiire mihinkään. Meillä on hyvä olla täällä kaksistaan, kun kummallakin on oma huone.

En usko, että tällä hinnalla ja tällä vastikkeella saisin näin hienoa asuntoa vuokra- tai omistusasuntomarkkinoilta.

Muutaman minuutin työmatka

Hain asuntoa Kannelmäestä, koska olen asunut täällä vuodesta 2006 lähtien ja pidän tätä ihan parhaana paikkana. Myös Hiski on asunut täällä koko ikänsä. Meille oli tärkeää, että nuoren tärkeä elinympäristö ei muuttunut eromme takia.

Olen luokanopettaja ja opetan tällä hetkellä kakkosluokkaa Kannelmäen peruskoulussa. Tykkään siitä, että työmatka ei ole pitkä – kävelen töihin muutamassa minuutissa.

Kaikki tarvitsemani palvelut ovat korkeintaan kymmenen minuutin kävelymatkan päässä kotoa. Käyn arkisin läheisessä liikuntapuistossa, kuntosalilla ja kirjastossa. Talvella on ihanaa hiihtää. Läheisellä pellolla Mätäjoen varrella on oikein hyvät ladut.

Viereisessä Kanneltalossa on usein mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia, joihin on helppo lähteä. Jos on tarvetta päästä Helsingin keskustaan, bussit kulkevat talomme edestä eikä juna-asemallekaan ole pitkä matka.

Kreeta katselee ulos parvekkeelta.
”Kannelmäessä on paljon palveluja, mutta myös paljon luontoa ja vihreää. Näen herätessäni aina puiden latvat.”

Ylioppilasjuhlat kerhotilassa

Nautin erityisesti siitä, että talossamme on hyvät yhteiset tilat. Sauna on erinomainen ja meillä on kerran viikossa aina oma saunavuoro.

Toisen talon kanssa yhteisen kerhotilan voi varata maksutta omaan käyttönsä. Pidimme siellä Hiskin lakkiaisjuhlat keväällä 2023. Ne onnistuivatkin tosi hyvin.

Talossamme on 24 asuntoa ja hyvä yhteishenki. Täällä asuu aktiivista porukkaa, joka haluaa pitää yhteisistä tiloista hyvää huolta.

Järjestämme kerhotilassa ennen joulua glögitilaisuuden ja pihalla säännöllisesti yhteiset talkoot. Kiva, että meillä on myös yhteinen Whatsapp-ryhmä. Sieltä saa nopeasti tiedon, jos hissi on korjauksessa tai ulkovalo rikki.

Ja jos asunnossa on ongelmia, apua saa heti. Laitan vikailmoituksen Asuntosäätiön asiointipalveluun Kotikulmaan, ja sieltä vastataan ripeästi.

Esimerkiksi muuton yhteydessä huomasin, ettei suihkusta tule vettä. Huoltomies tuli korjaamaan sen heti, vaikka oli juhannuksen aatonaatto. Keittiön kaappien saranoita ja sälekaihtimia on myös säädetty pian sen jälkeen, kun olen tehnyt ilmoituksen.”

Kreeta Laurivuori asettelee ruusuja maljakkoon.
  • Kuka? Kreeta Laurivuori, 58, luokanopettaja.
  • Miten asuu? 59,5 m2, 3 h + k ja parveke Helsingin Kannelmäessä.
  • Parasta asumisoikeusasunnossa? Turvallisuus ja luotettavuus.

Lue lisää:

Näin haet asumisoikeusasuntoa

Miksi valita asumisoikeusasunto?