Isännöitsijä Mirva Nieminen: ”Tässä työssä pitää ymmärtää ihmisiä ja olla reilu”
6:20
Tästä tulee hyvä päivä
Kevään kirkas valo herättää ennen herätyskelloa.
”Herään yleensä virkeänä ja hyväntuulisena. Aikaiset herätykset eivät tunnu vaikeilta, kun saan tarpeeksi unta.”
Mirva vastaa 45 asumisoikeustalon hallinnollisesta isännöinnistä. Keväällä hänellä on yhtä monta asukaskokousta, iltaisin monta peräjälkeen.
7:00
Kahvia koneeseen
Ammattikorkeakoulussa opiskeleva tytär on jo jalkeilla. Kahvinkeittimen poristessa äiti ja tytär juttelevat niitä näitä. Joskus Mirva selailee aamupalalla sisustuslehteä ja unelmoi hirsimökistä Keski-Suomessa. Hän on opiskellut ammattiinsa aikuiskoulutuskeskus Luksiassa ja työskennellyt isännöitsijänä 2,5 vuotta.
”Aiemmin minut oli valittu oman uudistalomme hallituksen puheenjohtajaksi. Se oli kuin esikoulu tähän ammattiin. Taloyhtiön ihmiset ja ystäväni sanoivat, että isännöitsijän työ olisi minulle mitä sopivin ammatti. Hakeuduin koulutukseen ja tässä sitä ollaan. Rakastan työtäni. Se imee mukaansa niin, että työviikot vain vilistävät silmissä.”
8:00
Laskut ja vikailmoitukset
Kannettava tietokone aukeaa olohuoneen etätyöpisteessä. Ensin pitää leimata digitaalinen kellokortti ja tarkistaa, onko kiinteistönhallintajärjestelmään tullut vikailmoituksia. Mirva tarkastaa ja hyväksyy 24 laskua.
Vikailmoitusten joukossa on viesti huolestuneelta asukkaalta. Nouseeko hoitovastike? Isännöitsijä kutsuu hänet asukaskokoukseen kuulemaan asiasta.
Asukkaat kyselevät paljon korjauksista. Varsinaisesti ne kuuluvat Mirvan työparin, teknisen isännöitsijän vastuulle. Monet kysyvät järjestyssäännöistä, kuten mihin aikaan talossa alkaa hiljaisuus ja miten häiriöihin voi puuttua.
Isännöitsijän puoleen käännytään usein silloin, kun jokin asia naapurustossa hiertää ja siihen ei tohdita itse puuttua.
Etätöissä Mirva keskittyy tarkkuutta vaativiin töihin, kuten talojen tulosraporttien tarkistamiseen.
12:00
Kaalikääryleitä kartanolla
Lounasravintola Viikin kartano houkuttelee syömään Viikin yliopistokampuksen kupeeseen.
”Kaalikääryleitä, ihanaa! Kerrankin saan nauttia niistä ilman tyttäreni motkotusta. Hän inhoaa kaalikääryleitä ja muistaa aina myös kertoa sen.”
Etätyöpäivien miinuspuoli on, että niistä puuttuvat mahtavat työkaverit Espoon toimistolta. ”Meillä on tosi hyvä yhteishenki ja syömme usein koko poppoo yhdessä lounasta.”
Isännöinnillä on miehinen maine. Asuntosäätiön isännöitsijöistä 40 prosenttia on naisia. Heillä on oma naisiskät-porukkansa.
”Asiakaspalvelu antoi meille naisisännöitsijöille lempinimen naisiskät. Me naisiskät tapaamme tiuhaan ja viihdymme yhdessä vapaa-ajallakin.”
13:00
Miten välttää vesivahinko?
Mirva tekee muistiinpanoja tiliöintipapereihin lyijykynällään. Puhelin soi. Työpari kertoo vesivahingosta ja korjauksista.
Vesivahinkoja ei voi täysin estää. Jokainen asukas voi kuitenkin itse vaikuttaa siihen, etteivät viemärit tukkeudu. Vanupuikot ja rasvaiset ruoantähteet voivat pikkuhiljaa tukkia koko putkilinjan.
”Viemäriin päättyy mitä uskomattomampia asioita. Tekohampaat putkistossa eivät ole urbaanilegenda. Kodista kannattaa pitää huolta. Siivota säännöllisesti ja käyttää putkenavaajaa.”
Yhteistyö asukkaiden kanssa on tärkeä osa työnkuvaa.
”Isännöitsijä on vähän kuin pappi, poliisi ja sosiaalityöntekijä samassa persoonassa. On soviteltava ristiriitoja ja kohdattava vahvojakin tunteita, joita asuminen herättää. Pitää ymmärtää ihmisiä ja sitä, että kotona sattuu kaikenlaista. Mutta lepsuilla ei saa ja reilu pitää olla. Koen, että olen tällä alalla elementissäni.”
14:00
Kohtaaminen pihamaalla
Mirva käy katsastamassa, miltä Vantaan Kartanonkoskella sijaitsevan Illenpihan talolla näyttää. Hän pysäköi autonsa pihatien varteen.
”Siihen ei saa pysäköidä!”, koiriaan ulkoiluttava mies huikkaa napakasti.
Mirva menee esittäytymään. Mies on asukastoimikunnan jäsen Timo Kivinen.
”Oli mukavaa tavata Timo kasvokkain, olemme usein jutelleet puhelimessa. Meitä yhdistää keskisuomalaisuus ja ehkä samantyylinen suoruus. Arvostan sitä, että asukkaat seuraavat, mitä heidän kotitalossaan tapahtuu ja huomauttavat, jos havaitsevat epäkohtia. Ja tottahan Timo puhui, ilman erillistä lupaa tontille ei saa pysäköidä.”
Mirva kiertää talon porraskäytävässä ja katsoo, että se on siivottu kuten pitää. Hän tutkii, miltä roskakatoksessa, pyörävarastossa ja pesutuvassa näyttää. Ei huomautettavaa.
15:30
Vaahtokarkkeja Flamingossa
Isännöitsijä kurvaa kauppakeskus Jumbon parkkitaloon. Hän on varannut kokoustilan kauppakeskuksessa sijaitsevasta kokouskeskus Flamingosta. Ennen kokousta ehtii hörpätä kupillisen kuumaa aulassa.
Sitten läppäri aukeaa kokoushuoneessa. Flamingon kokousemäntä auttaa testaamaan, että verkkoyhteys ja esittäminen toimivat.
16:30
Kokous on avattu
Hagelstamintien asumisoikeustalosta Kartanonkoskelta paikalle saapuu kaksi asukasta. Molemmat kuuluvat talotoimikuntaan ja ovat tuttuja. Etänä kokoukseen osallistuu neljä ihmistä.
”Toivoisin, että asukaskokouksiin osallistuttaisiin enemmän. Niissä saa tärkeää tietoa oman kotitalon asioista ja voi ottaa puheeksi, jos jokin askarruttaa.”
”Jos talossa on jotakin korjattavaa, pyydän tekemään siitä vikailmoituksen Kotikulmaan tai Palvelukeskukseen. Näin vikailmoitus tallentuu meille ja ohjataan oikealle henkilölle.”
16:35
Laskelmia ja lataustolppia
Ensiksi käydään läpi vuoden 2022 tulosraportti. Tuottoja tulee asuinhuoneistojen vastikkeista ja autopaikkojen vuokramaksuista. Menoja syntyy esimerkiksi ulkoalueiden hoidosta, siivouksesta ja jätehuollosta. Yksi asukas ottaa puheeksi vuotavat hanat. Mirva lupaa, että asia korjataan yhdessä isännöinnin kanssa.
Valitaan asukastoimikunta ja sille puheenjohtaja. Mirva muistuttaa, että asukastoiminta on hyvä tapa vaikuttaa. Toimikunnan puheenjohtaja voi edetä Asofoorumin kautta jopa Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n hallitukseen asti.
Isännöitsijä tiedottaa ajankohtaisista asioista. Asotaloihin on asennettu 400 sähköauton lataustolppaa, joista virtaa saa 800 autoa. Toinen vastuullisuuteen liittyvä ajankohtainen asia on energianseurantajärjestelmä, joka löytyy Kotikulmasta.
”Siellä voit seurata kiinteistön sähkön- ja vedenkulutusta ihan päivätasolla.”
Lopuksi keskustellaan muista asioista. Asukas huomauttaa, että leikkipaikka on päässyt huonoon kuntoon. Liukumäki on rikki. Talossa on lapsia, joilla olisi iloa hyväkuntoisesta leikkipaikasta.
Mirva lupaa selvittää korjauksen aikataulua.
17:15
Minuuttipeliä
Kokous päättyy tarkalleen sovittuna aikana. ”Asukaskokoukselle on varattu tismalleen 45 minuuttia aikaa. Pidän kiinni siitä, ettei kokous veny yhtään yliajalle. Kun näitä kokouksia pitää kolme peräkkäin, aikataulusta ei voi poiketa.”
Kokouksen vetäjälle jää 15 minuuttia aikaa hengähtää. Seuraavana vuorossa on Illenpihan talo. Ensimmäisenä ovesta astuu sisään Timo Kivinen, jonka Mirva kohtasi aiemmin päivällä.
19:30
Keula kohti kotia
Päivän kolmannessa kokouksessa käsitellään Neitsytkujan asioita. Lopulta Mirva rullaa ulos Jumbon monikerroksisesta pysäköintitalosta ja kääntyy kotia kohti. Työpäivä on pulkassa.
21:00
Kesätunnelmaa kuulokkeissa
Mirva harrastaa jumppaa, käy kävelemässä lähiluonnossa ja joskus ompeleekin, mutta nyt sänky kutsuu lepäämään.
”Tänään taidan laittaa soimaan Miley Cyruksen uuden Endless Summer Vacation -levyn. Se vie ajatukset ihanasti kesään ja kuljettaa unten maille.”