
Jos kodinkone menee rikki, toimi näin
Mikä kodinkoneiden ylläpidossa on asukkaan vastuulla ja mikä Asuntosäätiön?
Asunnon perusvarustukseen kuuluu aina liesi, uuni, liesituuletin ja jääkaappi-pakastin. Useimmissa asunnoissa on myös astianpesukone. Asukkaan vastuulla on puhdistaa koneet säännöllisesti ja varmistaa, että ne toimivat kunnolla. Asuntosäätiö auttaa, jos kone menee epäkuntoon tai tulee käyttöikänsä päähän.
Ovatko Asuntosäätiön kodinkoneet oikeasti kestäviä?
Tällä hetkellä hankimme asuntoihin lähtökohtaisesti Electroluxin laitteita. Olemme todenneet ne laadukkaiksi ja energiatehokkaiksi koneiksi, joiden elinkaari on riittävän pitkä. Kun kaikki laitteet ovat samaa merkkiä, se helpottaa myös koneiden huoltoa.
Laitehankinnoissamme periaatteena on, että hankinta- ja käyttökustannukset eivät saa nostaa asukkaiden maksamia vastikkeita tarpeettomasti.
Entä jos asukas on tilannut lisämaksullisen mallin, kuka sen korjaa?
Asuntosäätiö vastaa korjauksista, mutta korjauskelvoton laite uusitaan takaisin perustasoon. Jos asukas haluaa päivittää rikkoutuneen kodinkoneensa esimerkiksi parempaan malliin, hän voi pyytää listan lisämaksullisista vaihtoehdoista asiakaspalvelustamme.
Aivan kaikissa asunnoissamme astianpesukone ei kuulu varustukseen. Jos asukkaan itse hankkima astianpesukone hajoaa, sen korjaus ja uusiminen on asukkaan vastuulla.
Kuka maksaa kodinkoneiden korjaus- ja vaihtokustannukset?
Kun asunnon perusvarustukseen kuuluva laite korjataan tai vaihdetaan uuteen, asukkaalle ei tule suoria kustannuksia. Koneista kannattaa silti pitää hyvää huolta, koska korjaukset ja vaihdot maksetaan yhteisestä vastikepotista. Huolella pidetty kestää käytössä pidempään ja vähentää yhteisiä kustannuksia, mikä näkyy asumiskuluissa.
Jos asukas itse rikkoo koneensa vahingossa, maksaako hän korjauksen itse?
Asukkaan kannattaa aina hankkia kotivakuutus. Näin hän voi saada korvauksen, jos rikkoo laitteen vahingossa omilla toimillaan. Otetaan esimerkiksi induktiolieden lasipinta: Se särkyy helposti, jos maustekaapista tipahtaa vahingossa purkki liedelle. Asuntosäätiö ei maksa lieden korjauskustannuksia tai lieden vaihtoa, vaan tässä tilanteessa vastuu on asukkaalla.
Pikaohjeet, kun kodinkone menee rikki
- Tee heti vikailmoitus Kotikulmassa. Jos se ei ole mahdollista, soita palvelunumeroomme 09 4246 9333, joka palvelee 24/7 koko Suomessa. Tee kiireelliset vikailmoitukset aina puhelimitse.
- Käsittelemme kaikki rikkoutumisilmoitukset arkisin 24 tunnin sisällä.
- Yhteistyökumppanimme Hakonen tulee tarkistamaan vian. Jos vian voi korjata, Hakonen korjaa laitteen.
- Kylmälaitteet korjataan 1–2 arkipäivän sisällä, muut laitteet 3–5 arkipäivän sisällä.
- Jos konetta ei kannata enää korjata, tilaamme uuden. Gigantti toimittaa koneen, asentaa sen ja vie vanhan pois.
Katso videoilta kodinkoneiden huolto- ja siivousvinkit
Näin hoidat tiskikonetta: Irrota ja pese pohjasiivilä säännöllisesti
Oletko koskaan pessyt astianpesukoneesi pohjasiivilää? Moni ei ole, vaikka se on yksinkertainen toimenpide.
Astianpesukoneen pohjasiivilä kannattaa puhdistaa parin viikon välein. Muuten se voi tukkeutua ja aiheuttaa vesivahingon. Sihdin saa helposti irti nostamalla.
Irrota sitten roskat sihdistä ja pese sihti astianpesuaineella ja tiskiharjalla. Huuhtele huolellisesti ja kiinnitä osat takaisin koneeseen.
Ennen kuin käynnistät koneen, tarkista aina, että koneen lavat pystyvät pyörimään vapaasti. Tarvittaessa myös lavat voi puhdistaa helposti. Ne irrotetaan, huuhdellaan ja painetaan takaisin paikoilleen.
Kun pesuohjelma on loppunut, muista aina sulkea myös astianpesukoneen hana.
Siisti jääkaappi ja sulata pakastin – säästät sähköä
Tiedätkö, miksi jääkaappi kannattaa siivota ja miten elintarvikkeet tulee asetella kaapin sisälle? Lue vinkit ja ohjeet jääkaappi-pakastimen puhdistamiseen.
Hyvin hoidettu jääkaappi-pakastin kuluttaa vähemmän energiaa kuin sotkuinen ja jäätynyt. Esimerkiksi tiivisteisiin valunut ja kuivunut mehu voi saada tiivisteen repeämään ovea avattaessa. Vuotava tiiviste lisää energiankulutusta.
Ruokatavarat kannattaa asetella jääkaappiin väljästi, jotta ilma kiertää ja jääkaappi pysyy viileänä. Tavarat eivät saa koskettaa etenkään takaseinää. Jos ruokia on kiinni takaseinässä, se voi haitata sulamisveden automaattista kulkua. Vesi saattaa valua kaapista lattialle. Tarkista jääkaapin takaseinän poistovesiaukon kouru säännöllisesti ja pyyhi roskat siitä pois siivousliinalla.
Sulata pakastin talvella
Kun aloitat pakastimen sulattamisen, vedä töpseli pois pistorasiasta. Pistorasia on useimmiten jääkaappi-pakastimen yläpuolella. Töpseli kannattaa teipata kiinni kaapin päälle, jottei se putoa laitteiden taakse. Sulatus on parasta tehdä talvella eli pakkasella. Voit viedä pakasteet parvekkeelle odottelemaan.
Irrottele isoimmat jäät käsin ja nosta lavuaariin sulamaan. Levitä pakastimen edustalle lattialle vaikkapa sanomalehtipaperia tai isoja kylpypyyhkeitä, jottei sula vesi pilaa lattiaa. Valvo sulamista ja pysy kotona toimenpiteen ajan.
Tavallinen pakastin sulaa 5–6 tunnissa. Pyyhi sen jälkeen pakastin puhtaaksi. Laita töpseli ja elintarvikkeet takaisin paikalleen.
Kaikkia jääkaappi-pakastimia kannattaa siistiä säännöllisesti ja sulattaa noin kerran vuodessa. Tämä pätee myös no frost -malleihin, joissa on automaattisulatus. Lauhduttimeen voi kertyä jäätä, ja kaappi alkaa pitää kovaa ääntä. No frost -laitteen sulaminen kestää jopa vuorokauden.
Puhdista liesi ja uuni – Varo pintojen raaputtamista
Pinttyneet tahrat vaativat oikeita otteita ja aineita. Liika raaputus rikkoo pintoja.
Pyyhi lieden lasipinta heti käytön ja jäähtymisen jälkeen. Hyvin pinttyneeseen likaan tarvitset puhdistusainetta, joka on nimenomaan kehitetty tähän tarkoitukseen. Annostele ainetta kylmälle keittotasolle ja levitä se rätillä tasaisesti pinnalle. Pyyhi sitten ylimääräinen puhdistusaine pois talouspaperilla.
Tarvitset myös kaavinterän. Sillä poistat pinttyneet ja kuivuneet tahrat. Liikuta terää tasaisin liikkein pitkin pintaa. Älä jää jynssäämään voimakkaasti, ja varo raaputtamasta pintaa. Lieden lasipinta on herkkä kolhuille. Yksi yleinen pulma on keittotason yläpuolella sijaitseva maustekaappi, josta saattaa pudota purkki lasin päälle ja rikkoa pinnan.
Onko sinulla liesituuletin, jossa on ulosvedettävä lippa? Vedä lippa ulos aina, kun käytät liettä. Se suojaa putoavilta purkeilta.
Puhdista uuni kylmänä
Uuni puhdistetaan aina kylmänä. Hanki uuninpuhdistusainetta ja noudata sen käyttöohjeita.
Aloita irrottamalla uunin ritilä ja pidikkeet seinistä. Pyyhi irtonainen roska ja lika pois. Suihkuta sitten uuninpuhdistusainetta joka paikkaan. Anna aineen vaikuttaa 20 minuuttia ja pyyhi uunin pinnat vaikkapa talouspaperilla. Pyyhi pesuaineet pois pinnoilta kostealla tiskirätillä. Laita irrotetut ritilä takaisin paikoilleen.
Jos lika on pinttynyt uuniin, älä raaputa millään terävällä esineellä, sillä emalipinta saattaa mennä rikki. Rikkoutunut emali voi varista ruokaan.
Näin peset liesituulettimen suodattimen
Keittiö pysyy siistinä ja raikkaana, kun ruoan käryt kulkevat puhtaan suodattimen kautta.
Likainen, rasvainen suodatin ei toimi ja voi valuttaa rasvaa liedelle. Se on myös paloturvallisuusriski. Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin säännöllisesti. Suositus on noin kerran kuukaudessa.
Irrota rasvasuodatin liesituulettimesta lieden yläpuolelta. Joissakin tuulettimissa on kaksi rasvasuodatinta. Irrota suodatin aina huolellisesti kaksin käsin. Varo, ettei suodatin putoa lieden päälle ja riko lieden pintaa.
Pese rasvasuodatin tiskialtaassa astianpesuaineella ja tiskiharjalla. Hankaa rasvat pois molemmilta puolilta. Voit pestä suodattimen myös astianpesukoneessa. Älä laita tiskikoneeseen silloin mitään muuta pestävää.
Anna suodattimen kuivua ennen kuin asetat sen takaisin paikoilleen. Pyyhi myös liesituulettimen muut ulkopuoliset osat tiskiaineella ja keittiöliinalla.