Kahden tunnin sähkökatko – Näin varaudut siihen kotona
Energiapula voi kärjistyä tuulettomina pakkaspäivinä. Suurin sähköntarve on arkiaamuisin ja alkuillasta kello 16–18, jolloin sähköä ei huippukulutuksen aikana välttämättä riitä kaikille. Sähköpulan varalle on suunnitteilla järjestelmällisiä kahden tunnin sähkökatkoksia, jotka kiertävät alueittain.
Paikallinen sähkönjakelija ilmoittaa katkoksista etukäteen tekstiviestillä. Nyt kannattaa päivittää omat yhteystiedot sähköyhtiöön, jotta varmasti saa ennakkotiedon. Aina yhtiö ei kuitenkaan ehdi ilmoittaa katkosta.
Pidä otsalamppu lähellä
Kun valot sammuvat, paras apuväline on otsalamppu. Se vapauttaa molemmat kädet toimintaan ja on turvallinen käyttää. Sijoita otsalamppu jo ennakolta paikkaan, josta varmasti löydät sen.
Isossa asunnossa voi varautua useilla otsalampuilla, joita säilytetään vaikkapa eteisessä ulko-oven lähellä, keittiössä ja sängyn vieressä. Hanki varaparistoja.
Sulje sähkölaitteet, joita satuit käyttämään katkon alkaessa. Esimerkiksi hella ja silitysrauta voivat helposti unohtua päälle, kun katkos on ohi. Kun sähköt palaavat, älä kytke saman tien kaikkia laitteita päälle kuormittamaan sähköverkkoa.
Kännykällä voi soittaa, nettiyhteydet seis
Puhelut ja tekstiviestit onnistuvat. Mobiiliyhteydet siirtyvät automaattisesti vanhoihin 2G- ja 3G-verkkoihin, mutta kaikki liikenne ei sinne mahdu.
Nettiyhteys kaapeliverkon kautta sammuu heti. 4G ja 5G -verkkojen varassa toimivat nettiyhteydet seisahtuvat 15 minuutin kuluttua sähköjen katkeamisesta, sillä tukiasemista sammuvat sähköt. Jos yhteys sattuu muodostumaan katkoalueen ulkopuoliseen tukiasemaan, nettiyhteys voi onnistua.
Kannattaa suunnitella tärkeimmät nettiä vaativat toimet, esimerkiksi pankkiasiointi, niihin ajankohtiin, jolloin sähkökatkot eivät ole todennäköisiä. Jos katko on etukäteen tiedossa, kytke herkät tietotekniset laitteet pois verkosta ennakolta.
Mobiili- ja muita laitteita varten kannattaa hankkia varavoimalähteitä, jotka ladataan etukäteen. Paristoradio on viisas hankinta. Saat sieltä tilannetietoja.
Hätäkeskukset toimivat, mutta pelkkä sähkökatkos ei ole hyväksyttävä syy soittaa apua.
Vettä tulee, vessaa ei saa vetää
Hanasta tulee juomavettä. Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut lupaa, että kahden tunnin sähkökatkon aikana vedentulo on taattu. Vesi tulee tavallista pienemmällä paineella erityisesti korkeiden talojen ylimmissä kerroksissa.
Älä laske vettä viemäriin. Pääkaupunkiseudulla pitää välttää vessan vetämistä, suihkussa käyntiä, kylpemistä sekä astian- ja pyykinpesua. Kun lasket vettä hanasta, käytä hanan alla varmuuden vuoksi isoa astiaa.
Jos viemäreissä kulkisi paljon vettä, katkon aikana sitä jouduttaisiin johtamaan vesistöihin ja maastoon. Nimittäin normaalitilanteessa jätevettä paikoitellen pumpataan viemäriverkostossa kohti jätevedenpuhdistamoa. Kaikki pumppaamot eivät voi käyttää varavoimaa.
Tarkista oman alueesi vesilaitokselta, miten vesihuolto toimii lyhyen sähkökatkon aikana.
Käsidesi ja kosteuspyyhkeet voivat nyt olla tarpeen kotona.
Lämmin koti, kylmä kaappi
Asunto tai talo ei ehdi kylmetäkahdessa tunnissa. Kannattaa kuitenkin pitää villasukat tai töppöset lähellä, sillä lämpimät jalat saavat koko kehon ja olon tuntumaan mukavalta.
Jääkaappi ja pakastin eivät ala merkittävästi lämmetä tai sulaa parissa tunnissa. Älä suotta availe ovia.
Naapureilta voit saada tukea ja turvaa katkon aikana. Muista kuitenkin, että hissit eivät toimi, ja katkon aikana hissiin voi jäädä jumiin. Kaikki sähköovet eivät avaudu. Jos sähkölukossa on mekaaninen avainpesä, oven saa auki.
Tarvitaanko ruokavarasto?
Terve aikuinen selviää kaksi tuntia ilman ruokaa ja juomaa. Mutta mielialaa kohottaa pelkkä tietokin siitä, että kaapissa on ruokaa, suklaata tai muuta herkkua.
Lapsiperheessä tai ikääntyneen ihmisen taloudessa kotivara on tavallista tärkeämpi. Huolehdi myös siitä, että tarvittavat lääkkeet löytyvät helposta paikasta.
Kotona pitäisi aina olla muutama litra kaupasta ostettua pullovettä hätätilannetta varten. Ihminen tarvitsee päivittäin kaksi litraa juomavettä.
Pidempiä katkoja tai muita yllättäviä tilanteita varten kannattaa hankkia kunnon kotivara. Martat neuvovat valitsemaan ruokia, joista pidät ja jotka tulevat joka tapauksessa syödyiksi. Voit hankkia esimerkiksi pehmeitä ruokia, joiden valmistamiseksi et tarvitse hellaa tai mikroa.
Lukusuositus: Miguel Guerrero: Opas kriisitilanteisiin, 2022, Karttakeskus.
Vinkit energiatehokkaaseen arkeen
Energian säästämisen ollessa ajankohtaisempaa kuin koskaan, on nyt oiva tilaisuus ottaa asumiseen liittyvät kulutustottumukset lähempään tarkasteluun. Energiaa säästämällä teet hyvää niin kukkarollesi kuin ympäristöllekin.