Siirry sisältöön
Istutuksia ja viljelylaatikko.

Kaunis ja turvallinen piha

24.06.2024 Kotimaisema Kirjoittaja Marja Ollakka Kuvat Pia Inberg
Pihan ja parvekkeen pitäminen siistinä on osa koko talon turvallisuutta. Mitä pihalla kannattaa säilyttää ja kasvattaa? Asuntosäätiön aluevastaava Esa Taskinen kertoo perusohjeet.

1. Onko pihan hoito täysin asukkaan yksityisasia? 

Omalla pihalla on hyvä leikata ruoho ja pensasaidat säännöllisesti. Yleensä asukkaat huolehtivat pihoistaan oikein hyvin. 

Jos joku jättää pihansa hoitamatta ja kasaa sinne ylimääräistä tavaraa, isännöitsijä antaa asukkaalle huomautuksen. Jos se ei auta, voimme teettää siivouksen. Lasku tulee asukkaalle. Onneksi tämä on erittäin harvinaista. Omalla alueellani olen antanut vuosien aikana vain muutaman huomautuksen, ja se on riittänyt. 

2. Monelle piha on kätevä paikka säilyttää autonrenkaita ja muuta isoa tavaraa. Onko sille rajoituksia?

Pihanhoidossa on tärkeintä se, ettei pihasta tee varastoa. Sama koskee parveketta. Jos talossa syttyisi tulipalo, ylimääräiset tavarat lisäisivät palavan materiaalin määrää. Ne ovat siis palokuormariski.  

Rivitalot ovat usein lautaverhoiltuja, joten paloturvallisuutta on ajateltava erityisen tarkasti. Seinänvieruksilla ei pidä säilyttää mitään tavaraa. Pihalta on vietävä pois niin rengaskasat kuin muutkin tavarat omiin varastoihinsa.  

Pihakalusteiden säilyttämiseen kannattaa hankkia pihalle oma laatikko, kunhan ei laita sitä talon seinustalle. Myös grilli tulee sijoittaa turvallisen välimatkan päähän talosta ja suojata hupulla, kun sitä ei käytä. Parvekkeilla on turvallisuussyistä sallittua vain sähkögrillin käyttö. 

Pihat ja parvekkeet on tarkoitettu ihmisille iloksi, ei varastoiksi.

3. Mitä omalla pihalla tai parvekkeella saa kasvattaa?

Esimerkiksi erilaisia hyötykasveja ja kukkia. Ne kannattaa istuttaa omiin astioihinsa tai vaikkapa lavakauluksista koottuihin laatikoihin. Jos perustaa kasvimaan tai kukkapenkin maahan, muuton yhteydessä maapohja pitää palauttaa ennalleen, ellei seuraava asukas halua istutuksia.  

Ethän kasvata köynnöskasveja talon seiniä pitkin, koska ne voivat vahingoittaa rakenteita. Hanki niille laatikko, jossa on mukana oma säleikkö. Myöskään parvekkeelle ei pidä istuttaa köynnöstäviä kasveja seiniä vasten eikä kukkia, jotka riippuvat kaiteiden ulkopuolelle.  

Huolehdi, että ylimääräinen kasteluvesi ohjautuu parvekkeella poistoputken kautta ulos eikä jää lattialle. 

Kasvit voi istuttaa pihalla vaikkapa viljelylaatikoihin, jolloin niitä on helppo hoitaa. 

4. Onko asukkaille tarjolla yhteisiä puutarhavälineitä?

Talovarastoissa on yleensä yhteinen ruohonleikkuri. Monista taloista löytyy myös akkukäyttöinen pensasleikkuri ja siimaleikkuri. Jos välineitä ei vielä ole, niiden hankintaa voi ehdottaa omalle isännöitsijälle. Yhteishankinnat tehdään talon budjetista, ja ne on tarkoitettu kaikkien asukkaiden käyttöön.  

5. Useilla pihoilla kasvaa viitapihlaja-angervopensaita. Kasvi on nyt määritelty vieraslajiksi. Mitä pensaille nyt tehdään?

Asukkaiden ei tarvitse tehdä viitapihlaja-angervoille mitään, vaan pensaat ovat Asuntosäätiön vastuulla. Kartoitamme nyt pensaiden määrää ja tilaamme poiston ammattilaisilta. Oma isännöitsijä keskustelee talotoimikunnan kanssa, istutetaanko pensaiden tilalle muita kasveja. 

Muista myös!

  • Kukat ja muut pienet kasvit kannattaa istuttaa laatikoihin ja astioihin. Kun ne eivät kasva maan tasalla, niitä on helppo kastella ja hoitaa. 
  • Omalla pihalla voit kokata kaasu-, hiili- ja sähkögrillillä. Parvekkeella voi käyttää vain sähkögrilliä. 
  • Jos haluaisit istuttaa pieniä puita tai rakentaa terassin, ota meihin yhteyttä Kotikulman kautta. Isompiin muutoksiin tarvitset aina luvan.