Siirry sisältöön

Kesäinen salaatti Antin tapaan

05.07.2024 Kotimaisema
Asuntosäätiön myyntineuvottelija Antti Mononen on intohimoinen kokkaaja, joka tuli tutuksi myös television MasterChef Suomi 2024 -ohjelmasta. Antti ideoi reseptejä herkullisiin ruokiin sekä kertoo reseptit myös hyvään asumiseen Asuntosäätiön eri viestintäkanavissa syksyn aikana. Katso Antin herkullinen resepti alta!

Kesäksi Antti loihti ruokaisan, mutta raikkaan reseptin asukkaidemme iloksi. Idea reseptiin syntyi, kun Antti halusi tarjota vierailleen kevyen ruokalajin, joka heijastaisi kesän makuja – tuoretta basilikaa, kurkkua ja persikkaa! Karamellisoidun persikan kaveriksi sopisi parhaiten hapokas, mutta makea kastike.  

”Halusin kokeilla tehdä kastikkeen granaattiomenavinaigrettesta, joka on muuten hieman haastava raaka-aina. Lisäksi salaatti kaipasi myös jotakin rapeaa ja suolaista makeuden vastapainoksi, joten valkosipulikrutongit ovat oivallinen lisä. Tässä salaatissa nivoutuu yhteen kaikki herkullinen; makea, suolainen ja hapokas”, Antti kertoo. Ota resepti talteen ja kokkaa vieraille taikka perheelle kesäinen ateria.  

Kesäinen salaatti mozzarellalla ja grillatulla persikalla 

Kesäinen salaatti Antin tapaan.

Ainekset

  • 1 kerä laadukasta salaattia (esim. romaine tai lehtisalaatti) 
  • tuoretta basilikaa 
  • 4 grillattua persikkaa viipaloituna 
  • 1 pallo mozzarellaa 
  • 1 kurkku viipaloituna (maun mukaan) 
  • 1 purkki eri värisiä kirsikkatomaatteja 
  • valkosipulikrutonkeja (ohje alla) 

Valkosipulikrutongit

  • 2–3 viipaletta leipää kuutioituna 
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 
  • 3 rkl oliiviöljyä 
  • ripaus suolaa ja pippuria 

Granaattiomenavinaigrette

  • 1,5 dl granaattiomenasiirappia 
  • 3 rkl balsamiviinietikkaa 
  • 5 rkl oliiviöljyä 
  • 2 tl hunajaa 
  • suolaa ja pippuria maun mukaan 

Ohjeet

1. Krutonkien valmistus:

  • Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  • Sekoita leipäkuutiot, hienonnettu valkosipuli, oliiviöljy, suola ja pippuri kulhossa.
  • Levitä leipäkuutiot tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Paahda uunissa noin 10–15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Anna jäähtyä.

2. Salaatin valmistus:

  • Pese ja kuivaa salaatti, revi sopiviksi suupaloiksi ja laita suureen kulhoon.
  • Pese sekä viipaloi kurkku ja tomaatti. Pese persikat huolellisesti ja halkaise ne kahtia. Poista kivet varovasti ja leikkaa isoiksi paloiksi. Grillausohje alla.
  • Lisää kulhoon tuore basilika, grillatut persikkaviipaleet, revitty mozzarella ja viipaloitu kurkku.
  • Sekoita kevyesti.

3. Grillatut persikat:

  • Kuumenna grilli keskilämmölle (n. 200–230°C). Voitele grilliritilä kevyesti öljyllä, jotta persikat eivät tartu kiinni. Voit käyttää grilliharjaa tai talouspaperia, johon on kastettu vähän öljyä.
  • Aseta persikanpuolikkaat leikkuupinta alaspäin suoraan grilliritilälle. Grillaa persikoita noin 3–4 minuuttia, kunnes leikkuupinnat saavat kauniin grilliraitakuvion ja persikat pehmenevät hieman. Käännä vielä persikat ympäri ja grillaa toista puolta.
  • Ota persikat pois grillistä ja anna niiden jäähtyä hieman ennen salaattiin lisäämistä.

4. Vinaigrette:

  • Sekoita granaattiomenasiirappi, balsamiviinietikka, oliiviöljy ja hunaja pienessä kulhossa.
  • Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

5. Salaatin kokoaminen:

  • Kaada granaattiomenavinaigrette salaatin päälle ja sekoita hyvin.
  • Ripottele päälle valkosipulikrutonkeja ja asettele grillatut persikkaviipaleet päälle.

6. Tarjoile:

  • Nauti salaatti heti, kun kaikki ainekset ovat tuoreita ja rapeita.

Vinkkejä:

Voit lisätä vinaigretteen makua esimerkiksi valkosipulilla, lehtipersiljalla tai timjamilla. Salaattikastiketta kannattaa valmistaa suurempi määrä, sillä se säilyy hyvin ja sopii käytettäväksi muihinkin salaatteihin.

Voit muokata reseptiä oman makusi mukaan lisäämällä esimerkiksi muita tuoreita vihanneksia tai vaihtamalla kastiketta. Salaatin kanssa sopii myös erinomaisesti esimerkiksi grillattu kana tai halloum-juusto!