Mitä teen, jos naapurin lemmikki häiritsee? – Asiantuntijat vastaavat
Lemmikkien ääntelystä ja jätöksistä stressaantunut asukas kysyy:
”Seinänaapurillani on söpö terrieri, joka räksyttää tuntitolkulla, kun omistajat ovat töissä. Yläkerrassa on kissoja, jotka naukuvat parvekkeella aamuyöllä äänekkäästi.
Kun eräänä kiireisenä aamuna vein lasta tarhaan, hän astui ulko-ovella suoraan koiran läjään. Tontin pielet on pissattu ja koirien jätöksiä löytyy toistuvasti. Voiko tälle touhulle tehdä mitään?”
Asuntosäätiön isännöitsijöiden vastaus:
”Koirien haukkuminen on vähän arka aihe. Lemmikki on omistajansa perheenjäsen. Jos naapuri tarttuu koiran tapoihin, se tuntuu omistajan mielestä yksityisasioihin puuttumiselta.
Kun naapurin koiran haukkuminen häiritsee, parasta kuitenkin olisi, jos rohkenisit itse mennä keskustelemaan koiranomistajan kanssa. Omistaja ei välttämättä tiedä, että lemmikki haukkuu päivisin.
Keskustelu on lempein vaikutuskeino, vaikka se saattaa tuntua kiusalliselta. Jos se ei onnistu, niin sitten suoraan isännöitsijään yhteyttä.
Korona-aikana haukkuvista koirista on tullut isännöitsijöille yhteydenottoja. Etätöihin kotiin jäätyään monet ottivat koiria. Kun ihmiset nyt palaavat työpaikoille, lemmikit jäävät yksin kotiin ja alkavat haukkua ikävöidessään. Ihmisten sopuisat keskustelut ja hyvät käytöstavat auttavat ongelman ratkaisussa eteenpäin.
Järjestyssäännöt koskevat myös kissoja
Jos lemmikille tulee vahinko piha-alueella tai portaissa, omistajan pitää korjata pois se heti. Mutta kenen koiralle jätökset kuuluvat, siinäpä pulma. Koiranomistajahan ei välttämättä asu juuri siinä talossa, josta kakat löytyvät.
Jos tiedämme lemmikinomistajan, joka ei korjaa jätöksiä, olemme kyllä yhteydessä häneen.
Koirat on aina pidettävä kytkettyinä piha-alueilla. Järjestyssäännöt ovat kaikille samat, myös kissoille. Meille on ilmoitettu, kun pihalla on nähty kissa vapaana ja tarpeillaan lasten hiekkalaatikossa. Täältä on sitten soitettu omistajalle: nyt kissa kiinni!
Omistajalla on velvollisuus huolehtia lemmikin perustarpeista, ja eläimenkin pitää päästä ulos.
Oikeus pitää käärmeitä
Kerran meille isännöitsijöille tuli soitto käärmeistä. Asukasta vaivasi naapurin käärmeharrastus. Matelijoita oli monta, mutta ne elivät rauhallisesti terraariossa. Käärmeitä tai vaikka hämähäkkejä saa pitää asunnoissa, kunhan ne eivät pääse karkaamaan tai häiritse naapurustoa.
Ihmisillä on mielenkiintoisia lemmikkejä. Erään naapuritalon asukkaalla oli miniponi, joka kulki narussa. Emme koskaan saaneet tietää, mitä seinänaapurit tuumivat ponista.
Joiltakin asukkailta on saattanut pyrähtää eksoottisia lintuja avoimesta ikkunasta. Etsintäapua on sitten pyydetty taloyhtiön tai alueen Facebook-ryhmiltä. Hyvä niin, sillä isännöitsijähän ei voi mitään karanneille linnuille.”
Asiantuntijoina Asuntosäätiön isännöitsijät Jenni Kontola ja Herkko Korhonen.