Mitä tehdä, jos rahat eivät riitä vastikkeeseen tai vuokraan?
Kun yleinen taloudellisen tilanne on kiristynyt ja hinnat kohonneet, omien menojen kriittinen tarkastelu on erityisen tärkeää.
”Oman talouden budjetointi on tarpeellinen kansalaistaito. Kun sinulla on selkeä käsitys kuukausituloistasi ja -menoistasi, pystyt varautumaan yllättäviin tilanteisiin. Jos mahdollista, säästä pahojen päivien varalle”, Asuntosäätiön talouspäällikkö Anne Sarras-Naaralainen sanoo.
Asuminen on suurimmalla osalle suomalaisista suurin kuukausittainen menoerä. Kaikki asumiseen liittyvät laskut, kuten vastike tai vuokra ja sähkölaskut, on tärkeää maksaa ajallaan.
”Pääsääntömme on, että asukkaan on aina maksettava vastike tai vuokra eräpäivään mennessä. Kohtelemme kaikkia asukkaitamme tasavertaisesti, emmekä voi muutella eräpäiviä asukkaan toiveiden mukaisesti.”
Myöhässä maksetusta vastikkeesta tai vuokrasta peritään viivästyskorkoa.
Valtaosa hoitaa mallikkaasti
Joskus elämässä kuitenkin tulee tilanteita, jolloin rahat eivät riitä. Esimerkiksi työttömyys, potkut, sairastuminen tai avioero voivat viedä talouden raiteiltaan.
”Kehotan ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä vastike- tai vuokravalvontaamme, jos sinulla on hetkellisiä maksuvaikeuksia. Yhdessä keskustelemalla saadaan yleensä asiat järjestymään”, Sarras-Naaralainen sanoo.
Jos Asuntosäätiössä huomataan, että asukkaan vastike- tai vuokravelka on menossa perintään, asukkaaseen pyritään ottamaan yhteyttä joko puhelimitse tai sähköpostilla.
Yleensä asukkaat ovat olleet kiitollisia yhteydenotosta, sillä talousvaikeuksissa moni tuntee häpeää ja välttelee asian ottamista itse puheeksi.
Asumisneuvoja voi auttaa
Joskus asukas herää hoitamaan asioitaan vasta sitten, kun tilanne on vastike- tai vuokrarästien vuoksi edennyt häädön hakemiseen saakka.
”Jos häätötuomio ehtii tulla, emme enää voi perua prosessia. Jotta asuminen voisi jatkua, tulee vastike- tai vuokrarästit hoitaa ihan viimeistään silloin, kun saa yhteydenoton haastemieheltä.”
Pitkittyneissä ja pysyvissä talousvaikeuksissa asukkaat voivat ottaa yhteyttä Asuntosäätiön omaan asumisneuvojaan Elina Sahikoskeen. Hänen kanssaan voi selvittää, onko mahdollista saada esimerkiksi asumis- tai toimentulotukea.
Sahikoski auttaa tarvittaessa myös tukien ja etuuksien hakemisessa.
”Olemme lisänneet vastike- ja vuokravalvonnan sekä asukasneuvonnan yhteistyötä, jotta voimme parhaalla mahdollisella tavalla olla asukkaidemme apuna”, Anne Sarras-Naaralainen kertoo.
”Autamme mielellämme, jotta asuminen sujuu vaikeissakin elämäntilanteissa ja jatkuu omassa kodissa Asuntosäätiöllä.”
Arjen laskurästit tuplaantuivat
Taloudellisen tilanteen kiristyminen on näkynyt myös valtakunnallisen Takuusäätiön neuvonnassa. Yhteydenotot ovat lisääntyneet.
Ensimmäisen puolen vuoden aikana niiden määrä kasvoi 28 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.
”Puolessa vuodessa tuli 18 000 yhteydenottoa, kun viime vuonna niitä oli 14 000. Inflaatio, korkeat korot ja kallis energia ovat kurittaneet eniten valmiiksi velkaantuneita kotitalouksia”, kertoo vastaava asiantuntija Henri Hölttä Takuusäätiöstä.
Erityisesti arjen laskurästit ovat lisääntyneet. Maksamattomia puhelin-, sähkö- ja muita arjen laskuja on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.
Näkyvissä on, että ihmiset ovat joutuneet rahoittamaan arkeaan osamaksulla. Vuokravelkojen määrä sen sijaan on pysynyt viime vuodet samalla tasolla kuin edellisinä vuosina.
”Mahdolliset vuokrien korotukset eivät ole toistaiseksi näkyneet yhteydenotoissa. Korkeat korot ja kallis energian hinta ovat sen sijaan vaikuttaneet omistusasujien talouteen, kuten myös Pellervon Taloustutkimuksen selvityksessä todetaan.”
Mitä maksan palkasta ensiksi?
”Yksinkertainen neuvomme on: maksa palkasta aina ensin asumiskulut. Vuokranantajaan kannattaa olla yhteydessä etupainotteisesti, jos rahat eivät riitä. Neuvottele hänen kanssaan maksuaikataulusta”, Henri Hölttä sanoo.
Hän rohkaisee ottamaan yhteyttä Takuusäätiön maksuttomaan puhelinneuvontaan ja chattiin.
”Kartoitetaan yhdessä tilanteesi ja mietitään keinot selvitä eteenpäin.”
Takuusäätiö on sosiaalialan järjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee kotitalouksien talous- ja velkaongelmia.
Kun talous on tiukilla
- Asoasukkaat voivat soittaa vastikevalvontaan tai asumisneuvojalle Palvelukeskuksen kautta, p. 09 4246 9333 tai ottaa yhteyttä jättämällä viestin Kotikulmassa.
- Vuokra-asukkaita palvellaan numerossa 09 4246 9339.
- Kotikulmassa voi tarkistaa oman vastikkeen määrän, maksujen tilanteen ja seuraavan vastikkeen eräpäivän.
- Takuusäätiön valtakunnallinen, maksuton puhelinneuvonta on auki arkisin klo 10–14 numerossa 0800 9 8009. Kysy rahasta -chat toimii ma–to klo 12.30–15.00 osoitteessa www.takuusaatio.fi
- Neuvoja saat myös oman alueesi oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.
- Monilla kaupungeilla ja kunnilla on omia asumisneuvojia.