Päästöt kuriin tekoälyllä
Suomi on asettanut kovan tavoitteen, että maamme on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tämän saavuttaminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä niin yrityksiltä, yhteisöiltä kuin kansalaisilta.
– Asuntosäätiö on liittynyt vuokra-asuntojen energiatehokkuussopimukseen (VAETS), jossa määritetään yhteiset tavoitteet. Myös asukkaat ovat aktiivisia ja kannustavat hiilineutraaliin toimintaan, Asuntosäätiön kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki kertoo.
Asukkaalle ilmastotyö harvoin osuu silmään omassa asunnossa tai pihapiirissä, mutta ”konepellin alla” tehdään monenlaista työtä puhtaamman tulevaisuuden puolesta.
Älykästä lämpöä
Paremman energiatehokkuuden tavoittelu synnyttää jatkuvasti uutta tekniikkaa kiinteistöalalla. Kun vielä kymmenen vuotta sitten Asuntosäätiön kohteista jopa 50 lämmitettiin öljyllä, on kaikki öljylämmitteiset kohteet nyt vaihdettu maalämpöön tai kaukolämpöön.
Viime vuosina tekoäly ja esineiden internet on tehnyt tuloaan talotekniikkaan. Esimerkiksi uudenlainen anturitekniikka mahdollistaa mukavammat asuinolosuhteet ja pienemmät lämmityskustannukset.
– Aiemmin patteriverkoston menoveden lämpötila säädettiin ulkoilman mukaan. Nyt ajatus on käännetty toisin päin, Teemu Jalomäki antaa esimerkin.
Ensin mitataan asuntojen olosuhteet, ja sen mukaan säädetään pattereille menevän veden lämpötila.
Uudellamaalla sijaitsevat kaukolämpökohteet on päivitetty älykkäällä lämmönsäädöllä, jossa huoneistokohtainen anturi lähettää mitatun lämpötilan ja kosteuden tietoverkon yli ohjausjärjestelmään. Näissä kohteissa lämpö tuotetaan hiilineutraalisti uusiutuvalla energialla.
– Älykkään lämmönsäädön myötä olemme voineet sopia lämpöyhtiön kanssa mallista, jossa lämpöverkko joustaa kysyntäpiikkien mukaan. Sopimuksen avulla saavutimme kahdeksantuhannen tonnin pienennyksen asokotien hiilidioksidipäästöissä viime vuonna. Isona kiinteistönomistajana voimme oikeasti vaikuttaa asioihin, Jalomäki sanoo.
Vedenkulutus kuriin, jätteistä dataa
Energiatehokkuutta parannetaan myös seitsemän vuoden välein tehtävillä tarkastuksilla kaikissa Asuntosäätiön asunnoissa. Tällöin muun muassa tarkastetaan ja huolletaan kaikki vesikalusteet vuotojen varalta.
Viidessätoista vuodessa käyttöveden kulutusta onkin onnistuttu pienentämään jopa 25 prosentilla.
Hiilidioksidipäästöjä tulee myös jätteistä. Niiden vähentämiseksi Asuntosäätiöllä on tänä vuonna otettu käyttöön uusi raportointikäytäntö, jossa jäteyhtiöiltä saadaan tarkempaa dataa jätteistä.
– Kartoitamme jätteiden muodostumista, hiilidioksidipäästöjä, alueellisia eroja ja käsittelyä. Haluamme selvittää, miten jäteasioita voisi johtaa entistä fiksummin. Sitä kautta on mielekkäämpää kannustaa myös asukkaita jätteiden vähentämiseen, Jalomäki sanoo.