Siirry sisältöön

Parhaat syystalkoot syntyvät porukalla 

30.09.2024 Kotimaisema
Talkookutsu on yhtä varma syksyn merkki kuin omenapiirakka ja kellastuvat lehdet. Osallistuminen pihatalkoisiin on aina vapaaehtoista, mutta pienillä konsteilla voit houkutella paikalle kunnon porukan. Näillä vinkeillä varmistat hyvän talkoohengen! 

Talkoopäivä hyvissä ajoin kalenteriin  

Kun olet haarukoinut sopivan päivän talkootöille, kannattaa ilmoittaa siitä naapureille ainakin pari viikkoa etukäteen. Näin varmistat, että talkoopäivä mahtuu useimpien kalentereihin.  

Jos naapurustolla on Facebook-ryhmä, siellä voi järjestää kyselyn sopivasta päivämäärästä. Näet samalla alustavan osallistujamäärän, mikä auttaa tarjoilujen ja tarvikkeiden mitoittamisessa. Sopikaa myös varapäivä, jos sää ei pihatöitä suosikaan.  

Oikeilla välineillä hommat hoituu  

Lista talkootöistä kannattaa laatia etukäteen. Samalla on helppo tarkistaa, mitä välineitä tarvitaan ja mitä puuttuu juuri näitä talkootöitä varten. Tässä vinkkilistaa – huomioithan myös lapset!  

  • siirtolava tai muu keräystapa talkoojätteen kierrätystä varten 
  • puutarhahanskoja eri kokoisina 
  • haravia, katuharjoja 
  • kottikärryt 
  • oksaleikkurit 
  • kukkasipulit 
  • istutuslapiot 
  • jätesäkit 
  • kertakäyttöastiat ja muut tarjoiluvälineet 
  • ruoka- ja juomatarjoilut 
  • grilli 

Asuntosäätiön S-Business-kortilla voi hoitaa talkoista koituvat kulut, kuten ruokatarvikkeet, puutarhahanskat ja muut pienet hankinnat kätevästi. Asukkaat saavat kortin käyttöönsä ottamalla yhteyden kotitalonsa isännöitsijään.   

Työnjako kiinnostuksen ja kykyjen mukaan  

Talkoissa riittää puuhaa jokaiselle, eikä jokaista askaretta tarvitse onneksi osata itse. Talkootyöt onkin parasta jakaa jokaisen oman kiinnostuksen ja voimien mukaan.   

Porukan puutarhurit voivat istuttaa kukkasipuleita tai suojata kasveja talvikuntoon. Piha-aitojen maalaus etenee vauhdilla, kun on monta maalaria ja harava tai harja sopivat jokaisen käteen. Aina tarvitaan myös huoltojoukkoja, jotka kuskaavat puutarhajätettä tai tyhjentävät ulkoiluvälinevaraston siivoojien tieltä.  

Ei talkoita ilman tarjoiluja  

Haravointi ja pihan puunaaminen ovat raskasta työtä, joka herättää helposti nälän. Yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin talkooväen ruokahuollon hoitaminen.   

Talkoissa yksinkertaisuus kannattaa: tarjolle on hyvä varata helposti käsin syötäviä ruokia, joita voi valmistaa kerralla suuria määriä ja muunnella erityisruokavalioihin sopivaksi.   

Hodaribuffet, peltipizza ja suolaiset piirakat maistuvat taatusti pihatöiden lomassa. Niiden seurana voi tarjota esimerkiksi pastasalaattia, jota voi valmistaa kerralla ison kulhon etukäteen. Eikä sovi unohtaa talkootöiden klassikkoja: grillimakkaraa ja pullaa! Kahvia, vettä ja kylmiä virvokkeita kannattaa myös varata riittävästi.   

Hauskaa tekemistä myös pienille talkoolaisille  

Talkoisiin ovat tervetulleita kaikki asukkaat – ihan perheen pienimmistä lähtien. Lapsille kannattaa suunnitella etukäteen leikkejä ja omia pieniä tehtäviä, jotta he jaksavat olla talkoopäivän touhuissa mukana. Hiekkalaatikot ja pihalelut, jalkapallot ja keppihevoset saattavat kaivata myös huoltoa.  

Pienempiä lapsia voi kannustaa esimerkiksi tutustumaan syysluonnon ihmeisiin: kuinka monta erilaista lehtilajia he löytävätkään ja missä kaikissa väreissä? Vähän isommat voi haastaa leikkimieliseen haravointikisaan, jossa katsotaan, mikä joukkue ehtii ensimmäisenä saamaan ämpärin täyteen lehtiä.   

Talkoilla tutuksi  

Suomalainen talkookulttuuri on ainutlaatuista maailmassa ja syynä lienee perinteen sosiaalinen puoli. Talkoissa tärkeää on myös naapureihin tutustuminen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen – urakoinnin lomassa on siis aivan ok nojailla haravanvarteen ja vaihtaa kuulumisia!  

Ja perinteiden mukaisesti talkoopölyt pestään pois saunan löylyissä – muista siis varata talosauna talkoolaisten käyttöön.