Perunaröstit joulupöytään Antin reseptillä
Kylmäsavulohi-perunaröstit
Katso ohjeet:
Ainekset (resepti neljälle)
4 keskikokoista perunaa
1 pieni sipuli
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Paistamiseen: voita tai rypsiöljyä
Päälle:
100 g kylmäsavulohta
Tillikreemiä
2 rkl siianmätiä
Pikkelöityä sipulia
Tillikreemi:
1 dl ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua tilliä
Ripaus suolaa ja mustapippuria
Pikkelöity sipuli:
2 punasipulia
1 dl valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
(Halutessasi mausteita, esim. mustapippuria,
laakerinlehti tai timjami)
Valmistus
Valmistaminen:
- Valmista pikkelöidyt sipulit: Kuori sipulit ja viipaloi ne ohuiksi renkaiksi. Kiehauta kattilassa etikka, vesi, sokeri ja suola. Jos käytät mausteita, lisää ne tässä vaiheessa. Yhdistä sipulit ja liemi. Anna sipulien jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin. Sipulit ovat valmiita nautittaviksi noin 30 minuutin kuluttua, mutta maku paranee, jos annat niiden maustua muutaman tunnin tai yön yli.
- Valmista tillikreemi: Sekoita ranskankerma, sitruunamehu, hienonnettu tilli, suola ja mustapippuri tasaiseksi.
- Valmista röstit: Kuori ja raasta perunat sekä sipuli hienoksi. Purista raasteesta ylimääräinen neste pois esimerkiksi puhtaan keittiöliinan avulla. Sekoita raasteeseen kananmuna, vehnäjauhot, suola ja mustapippuri. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää voi tai öljy. Lusikoi perunaseosta pannulle ja litistä kevyesti pieniksi röstikakuiksi. Paista röstikakkuja molemmin puolin noin 3–4 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Siirrä talouspaperin päälle valumaan ylimääräinen rasva.
Annoksen kokoaminen:
Aseta lämmin rösti tarjoiluastialle. Lisää päälle pala kylmäsavulohta. Lusikoi tillikreemiä lohen päälle ja viimeistele annos pienellä määrällä siianmätiä sekä pikkelöidyllä sipulilla. Tarjoile heti, mieluiten lämpimänä alkupalana tai kevyenä välipalana. Nauti!
Perunarösti karamellisoidulla sipulilla ja Västerbotten-juustomoussella
Katso ohjeet:
Ainekset (resepti neljälle)
Perunaröstit (resepti neljälle):
4 keskikokoista perunaa
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Paistamiseen: voita tai rypsiöljyä
Karamellisoitu sipuli:
2 isoa keltasipulia
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl ruokosokeria tai fariinisokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
Ripaus suolaa
Västerbotten-juustomousse:
1 dl kuohukermaa
100 g Västerbotten-juustoa (raastettuna)
1/2 tl sitruunamehua
Ripaus suolaa ja mustapippuria
Valmistus
Valmistaminen:
- Valmistele perunarösti: Kuori ja raasta perunat hienoksi. Purista raasteesta ylimääräinen neste pois esimerkiksi keittiöliinan avulla. Sekoita perunaraasteeseen kananmuna, vehnäjauhot, suola ja mustapippuri. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää voi tai öljy. Lusikoi perunaseosta pannulle, litistä kevyesti ja paista röstikakkuja molemmin puolin, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Pidä lämpimänä.
- Karamellisoi sipulit :Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuumenna voi ja oliiviöljy paistinpannulla miedolla lämmöllä. Lisää sipulirenkaat ja kypsennä hitaasti noin 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Ripottele sokeri sipulien päälle ja sekoita. Lisää balsamiviinietikka ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes sipulit ovat kauniin karamellisoituneita. Mausta ripauksella suolaa.
- Valmista Västerbotten-juustomousse: Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon raastettu Västerbotten-juusto ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin maustumaan hetkeksi.
Annoksen kokoaminen:
Aseta lämmin perunarösti tarjoiluastialle. Lisää päälle karamellisoitua sipulia ja lusikoi juustomoussea sipulin päälle. Koristele esimerkiksi hienonnetulla ruohosipulilla tai persiljalla. Tarjoile heti, mieluiten lämpimänä alkupalana tai kevyenä välipalana. Nauti!