Siirry sisältöön

Pihanhoidon muistilista

03.07.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Oma piha kutsuu viettämään aikaa ulkona – pihalla puuhastelun parissa saattaakin huomata viihtyvänsä tovin, jos toisenkin. Miten omasta asuntopihasta tulisi pitää huolta, ja millaisia asioita pihan ylläpidossa tulisi ottaa huomioon? Isännöitsijämme Jenni Väätäinen kertoo vinkit pihanhoitoon.

Siisti piha lisää viihtyvyyttä

Oman asuntopihan yleinen siistinä pitäminen on jokaisen asukkaan vastuulla. Erityisen keskeinen osa asuntopihojen siisteyttä on pihan kasvillisuudesta huolehtiminen, joka pitää sisällään nurmikon ja pensaiden säännölliset leikkaukset, puiden hoidon ja tarvittaessa myös puiden oksien leikkaukset. Myös istutuksista huolehtiminen kuuluu asuntopihan hoitoon.  

Pihan siistinä pitämisellä voit vaikuttaa myönteisesti koko asuintalosi ulkoiseen ilmeeseen. ”Asuntopihoista huolehtiminen lisää paitsi oman pihan, myös koko kiinteistön viihtyvyyttä”, Väätäinen kertoo.  

Muistathan lisäksi, että asukkaana vastuullasi on myös pihan siistimisestä kertyneiden jätteiden vienti Sortti-asemalle.  

Asuntopihoista huolehtiminen lisää paitsi oman pihan, myös koko kiinteistön viihtyvyyttä.

Mitä voin istuttaa pihalleni, ja miten istutuksia tulisi hoitaa? 

Voit istuttaa omalle pihallesi pienikokoisia kasveja, kuten kukkia ja yrttien ja tomaattien kaltaisia hyötykasveja. Mikäli haluaisit pihallesi puun tai isoksi kasvavan pensaan, olethan meihin yhteydessä Kotikulman kautta.  

Kasvit tulisi istuttaa vähintään viiden metrin päähän talosta. Muistathan myös, että villiviiniä tai muita köynnöskasveja ei tule istuttaa talon seinustalle, sillä kasvit voivat seinään kiinnittyessään vahingoittaa talon rakenteita. Villiviinin kaltaisia kasveja voitkin istuttaa erilliseen kehikkoon kauemmaksi pihalle.  

Huolehdithan myös pihaltasi jo entuudestaan löytyvistä istutuksista – pihan alkuperäisiä istutuksia ei tule hävittää ilman lupaa.  

Miten siistin pihaani rajaavan pensasaidan? 

Mikäli pihaasi rajaa pensasaita, sinun vastuullasi on siitä huolehtiminen asuntopihasi sisäpuoliselta osuudelta. Siistin yleisilmeen ja yhdenmukaisuuden vuoksi olisi hyvä, että saman taloyhtiön pensasaidat olisivat keskenään saman mittaisia. ”Jos naapurin ja oman pihan välissä on pensasaita, naapurin kanssa voi yhteistuumin sopia pensaan leikkuupituudesta”, Väätäinen vinkkaa.  

Pensasaidan siistimisessä ennakointi on valttia: aita kannattaa leikata siinä vaiheessa, kun pensaan ylettää vielä leikkaamaan hyvin maasta käsin.   

Jos naapurin ja oman pihan välissä on pensasaita, naapurin kanssa voi yhteistuumin sopia pensaan leikkuupituudesta.

Hyödynnä yhteisiä välineitä  

Monissa taloissamme on asukkaiden yhteisessä käytössä olevia välineitä, kuten pensasleikkureita, pihan siistimistä varten. Välineet löytyvät yleensä talon varastosta. Asukastoimikunnat voivat myös tehdä kohteeseen pihatarvikehankintoja.  

Ota ilo irti talkoista  

Monessa talossamme asukastoimikunnat järjestävät talkoita pihojen siistimiseksi ainakin kerran vuodessa. Talkoot ovatkin mainio tilaisuus paitsi pihan kerralla kuntoon siistimiseen, myös naapurituttavuuden rakentamiseen.  

Talkoiden yhteydessä pääset myös pihan siistimisestä kertyneistä jätteistä vaivattomasti eroon. Asukastoimikunnat hankkivat usein talkoita varten talon pihalle puutarhajätelavan, johon pihajätteet voi laittaa heti talkoissa. Pihatalkoissa tehdystä työstä tulee kohteille lisäksi taloudellista etua, kun viherpalvelua ei tarvitse tilata tekemään kaikkia töitä.