Siirry sisältöön
Asuntosäätiön talotekniikkapäällikkö Hannu Honkanen.

Talotekniikan asiantuntija tietää, miten koti pysyy lämpimänä ja raikkaana

27.10.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Tarja Kopra Kuvat Jaakko Lukumaa
Talotekniikkapäällikkö Hannu Honkanen on paitsi huippuasiantuntija myös innokas urheilija ja kalamies. Hän kehittää talojamme ja pitää huolta siitä, että lämpö, ilma ja sähkö toimivat. Siksi kodeissamme on hyvä elää. Lue jutun lopusta myös, miten asuntojen sopiva äänitaso varmistetaan.

Maanantai – Työmatka alkaa klo 7.00

Moottoritie on aamutuimaan hiljainen, kun Hannu ajelee kotoaan Orimattilasta toimistolle Espoon Tapiolaan. Autoradiossa soivat Yle Radio Suomi ja oma soittolista. Hannu aloitti Asuntosäätiössä viime keväänä. Paikka tuntuu jo täysin tutulta.

”Hurjan nopeasti ovat ensimmäiset kuukaudet menneet. Oli kiva tulla taloon, jossa on tuttuja ihmisiä – osa työkavereita, osa muista työyhteyksistä tutuksi tulleita.”

Hannu vastaa uudiskohteiden kehittämisestä ja siitä, että talotekniikan järjestelmät, kuten lämmitys ja ilmanvaihto, toimivat niin kuin pitääkin. Hän kehittää vastuullisia ratkaisuja myös vanhemmissa kiinteistöissämme ja korjausprojekteissa.

Työn kohokohtia on, kun jokin iso tai pieni ongelma ratkeaa.

”Kuuntelen aina asukkaita ja suhtaudun vakavasti ongelmiin. Useimmiten asukkaat ottavat yhteyttä ilmanvaihtoon ja lämmitykseen liittyvissä asioissa.”

Jos jossain on virhe, se pyritään korjaamaan ripeästi.

Aamupäivällä aika rientää viesteihin ja sähköposteihin vastatessa. Lounaaksi Hannu haukkaa aterian toimiston keittiössä ja vaihtaa kuulumisia työkaverien kanssa. Sitten hän huristelee uudiskohteen suunnittelukokoukseen.

”Suunnittelemme yhdessä A-Kruunun kanssa Pohjois-Pasilan Postipuistoon puurakenteista korttelia. Urakoitsijana toimii puuelementtirakentamisen pioneeri JVR-Rakenne. On hienoa päästä suunnittelemaan puutaloasumista urbaaniin ympäristöön.”

Kortteliin nousee viisi kuusikerroksista taloa, joissa on noin 200 uutta asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa.

”Me toteutamme asumisoikeusasunnot ja A-Kruunu vuokra-asunnot. Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja puurakentaminen on tärkeä osa tavoitteeseemme pääsemistä. Puu sitoo hiiltä.”

Talotekniikkapäällikkö harrastaa parkouria. Asuntosäätiön toimiston puolapuissa onnistuu vähän vaativampi taukojumppa.

Illalla Hannu vetää verkkarit jalkaan ja suuntaa iltarasteille.  Mielessä siintää ensi vuoden Jukolan viesti: Porvoon Jukola kesäkuussa.

Tiistai – Vesimittarien laskutus

Aamu alkaa kahvikupposella ja etäkokouksella. Hannu jatkaa vesimittarien laskutuksen ja eri järjestelmien yhteensovitusten selvittelyä. On tärkeä saada uusien kohteiden mittarijärjestelmät toimimaan yhteen reskontran kanssa, niin ettei tietoja tarvitse syöttää käsin laskutusjärjestelmään.

”Ei talotekniikka mitään rakettitiedettä ole, vaikka energia-, lämpökuorma-, lämpöhäviö- ja teholaskelmat saattavat vaikeilta kuulostaakin.  Järjestelmien yhteensovittaminen vaatii kuitenkin tarkkuutta ja taitoa. Kaikki tähtää siihen, että kodeissamme on hyvä asua ja elää. Työtämme ohjaavat ympäristöministeriöstä sekä EU:sta tulevat asetukset.”

Meillä vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uudiskohteissamme pyrimme energialuokkaan A.

”Käytämme ilmavaihtolaitteistoja, joissa energiaa menee hukkaan mahdollisimman vähän. Panostamme maalämpöön ja aurinkopaneeleihin. Maalämpö onkin jo 50 kohteessa.”

Ympäristöministeriö valmistelee mittaristoa, jolla määritellään rakennusten hiilijalanjäljen raja-arvot. Asuntosäätiö laskee kaikissa uudiskohteissa hiilijalanjäljen, jotta osaa valmistautua tulevaan tasoon. Vain mittaamalla ja laskemalla saa oikeaa tietoa kiinteistöistä.

”Mitä nopeammin uutta, lupaavaa teknologiaa ottaa käyttöön, sitä enemmän siitä hyötyy. Kun teemme rakentamisessa jonkin päätöksen tänään, tulokset näkyvät kahden vuoden kuluttua. Jos nyt teemme vanhaa, kahden vuoden kuluttua se on todella vanhaa.”

Keskiviikko – Mielessä Oulun Kaukolämpöpäivät

Hannu hurauttaa palaveriin yhteistyökumppanien Helenin ja Fortumin kanssa. Palaverissa käydään läpi energia-alan viimeisimmät kuulumiset.

”Saan myös hyviä näkökulmia Oulun Kaukolämpöpäiville, jossa pidän puheen. Vähän jo jännittää, onhan siellä noin parisataa alan osaajaa kuuntelemassa. Kerron meidän kiinteistökohtaisista ratkaisuistamme ja otan kantaa energiamuotoihin.”

Illansuussa Hannu rientää vetämään treenit nuorille suunnistajille. Jonain päivänä saamme varmasti uusia suunnistajatähtiä Orimattilasta.

Torstai – Viilennys toimii hyvin

Helsingin Sompasaaren Kaljaasin teknisessä tilassa kuuluu tasainen hurina, kun asuntojen viilennysjärjestelmä tekee työtään. Kerrostalossa on käytössä SunZEB-ratkaisu, joka perustuu aurinkoenergian hyödyntämiseen ja ylilämmön kierrättämiseen kaukolämpö- ja jäähdytysverkostossa.

”Asukkaiden mukaan viilennys on kesällä toiminut hienosti. Vuodenvaihteessa 2022 valmistunut rakennus on Asuntosäätiölle ensimmäinen, jossa on lattiaviilennys. Piti kuitenkin tulla tsekkaamaan tilanne, on tässä vielä pientä hienosäätöä. Talvella kaiken täytyy toimia kuin rasvattu.”

Tauko työkaverin ja omenan kanssa maistuu. Usein kollegoita näkee vain etäpalavereissa.

Perjantai – Ensimmäistä Joutsenmerkkiä Karakalliosta

Aamu alkaa reippaasti Teams-palaverissa, jossa käsitellään taloa Espoon Karakalliossa. Sinne valmistuu 7-kerroksinen asumisoikeuskerrostalo lokakuussa 2022.

”Karakalliontielle tulee maalämpöjärjestelmä. Talossa on otettu huomioon myös rakennusmateriaalien ekologisuus ja alkuperä, kemikaalien turvallisuus ja terveellisyys, kosteudenhallinta sekä energiatehokkuus (A-luokka). Haemme kohteelle Joutsenmerkkiä. Asiat ovat nyt hyvässä mallissa. Joutsenmerkkitalo on entuudestaan minulle tuttu, sillä olen ollut mukana rakentamassa vastaavanlaisia kohteita.”

Palaverin jälkeen Hannu pyrähtää Kivistöön ja Keimolaan uusien kohteiden tutustumiskäynnille.

Loppupäivä menee valmistellessa erään kohteen 2-vuotistakuutarkastusta. Hannu käy läpi asukkaiden antamat palautteet.

Nykyisin uusissa taloissa osa asukkaista kokee teknisten laitteiden äänet häiritseviksi etenkin öisin.

”Nykyiset talot tehdään tiiviiksi, joten sisälle ei kantaudu ulkoisia ääniä – ei liikenteen kohinaa tai linnun laulua. Niinpä sisällä syntyvät äänet korostuvat. Yön hiljaisina tunteina jääkaappi-pakastimen hurina tai pattereissa kiertävä vesi voivat kuulostaa turhan voimakkailta.”

”Ääniympäristöön on ympäristöministeriön asetukset. Mittaamme äänitasot tarkasti jo rakentamisen aikana ja varmistamme, että ääneneristys on asetusten mukainen. Tarvittaessa tilaamme kohteeseen myös ulkopuolisen mittauksen. Mittausten jälkeen näemme, onko syytä korjauksiin.”

”Rakennuksen sijainti vaikuttaa äänieristykseen. Kun esimerkiksi rakennetaan lentomelualueelle tai lähelle raitiovaunuliikennettä, teemme akustikon kanssa laskelmat, jotta materiaalit osataan valita oikein.”

Kuka:

Hannu Honkanen, 45, talotekniikkapäällikkö 
Koulutus: talotekniikkainsinööri  
Työ: Asuntosäätiön talotekniikkapäällikkö huhtikuusta 2022 alkaen 
Koti: Asuu perheineen Orimattilassa 
Harrastus: suunnistus, parkour ja kalastus

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat suoraan sähköpostiisi vinkkejä asumiseen sekä uusimmat tiedot eduista ja palveluistamme.