Tupakansavu häiritsee naapurustossa – mitä voi tehdä?
Tupakanhajusta ärsyyntynyt asukas kysyy:
”Muutimme juuri asuntoon, jossa vuokrasopimuksen mukaan ei saa tupakoida. Silti asuntoomme kantautuu tupakanhajua. Todennäköisesti joku naapureista polttaa parvekkeellaan. Nyt kun säät lämpenevät ja asuntoa tarvitsisi iltaisin viilentää, asuntoomme tunkeutuu raikkaan ilman sijaan tupakansavua. Mitä tälle voisi tehdä?”
Asuntosäätiön isännöitsijä Mirva Nieminen vastaa:
Kaikki 1.1.2021 alkaen tehdyt vuokra- ja asumisoikeussopimuksemme kieltävät tupakoinnin huoneistoissa ja parvekkeilla. Jos asukkaan sopimus on tehty aikaisemmin, tupakointia asunnossa ja parvekkeella ei välttämättä ole kielletty. Eli samassa talossa voi osalta asukkaista olla tupakointi kielletty, osalta ei.
Tämä on tullut yllätyksenä monille uusille asukkaille. Vaikka olemme tiedottaneet eroavista oikeuksista sopimusta tehdessä, Kotikulmassa ja Asuntosäätiön kotisivuilla, moni reagoi vasta ongelman osuessa omalle kohdalle.
Jos kärsit naapurin tupakoinnista ja tiedät, mistä haju tulee, lähesty naapuria suoraan ja ystävällisesti. Kerro, että haju häiritsee sinua. Tupakoija ei aina tiedosta, kuinka kauas savu voi kulkeutua.
Voit myös pyytää isännöitsijää keskustelemaan naapurin kanssa. Silloin tarkistamme, miten kohteen savuttomuus on määritelty ja milloin naapurin sopimus on alkanut. Otamme sitten tarvittaessa häneen yhteyttä.
Jos naapurin sopimus ei kiellä tupakointia, emme me isännöitsijät voi muuta kuin rohkaista häntä huomioimaan naapurit.
Häiritsevää tupakansavua vastaan voi taistella kekseliäästi. Viime kesänä ehdotin oman kokemukseni pohjalta asukkaille, että savua voi estää työntämällä parvekkeen laitojen suurimpiin rakoihin uimanuudeleja (tunnetaan myös nimillä lötköpötkö ja uimapatukka). Minua hieman nolotti jakaa tällainen niksi, mutta se toimi!
Niksiä sopii vapaasti soveltaa, jos parvekkeen alaosassa on isoja rakoja. Parvekelasien kapeisiin rakoihin solumuovista tehdyt uimanuudelit ovat toki liian paksuja.
Jos kärsit naapurin tupakoinnista ja tiedät, mistä haju tulee, lähesty naapuria suoraan ja ystävällisesti.
Tupakointikieltoa voi hakea koko taloon
Järjestyssäännöissämme tupakointi on kielletty kaikissa yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa, yhteisillä parvekkeilla sekä lasten leikkialueilla.
Kaupungilta voi hakea talolle täyttä tupakointikieltoa, jota terveysviranomainen valvoo. Asukkaat voivat sitten ilmoittaa terveysviranomaiselle kiellon vastaisesta toiminnasta. Kuuma kesä 2021 oli monessa kiinteistössä viimeinen pisara: moni talo pisti kieltohakemuksen vireille.
Savuttomuuden hakemisesta päättää asukastoimikunta. Myös yksittäinen asukas voi käynnistää hankkeen toimittamalla isännöitsijälle vaateen, jonka on allekirjoittanut vähintään 10 prosenttia talon 18 vuotta täyttäneistä asukkaista. Asuntosäätiö kuulee tupakkalain mukaisesti kaikkia täysi-ikäisiä asukkaita, minkä jälkeen hakemuksen jättämisestä äänestetään asukaskokouksessa.
Prosessi on yleensä pitkä ja voi vaatia esimerkiksi savukokeita sisätiloissa ja selvityksiä kiinteistötekniikan muutoksien kustannuksista.
Yhdessä kohteessamme asukkaat päättivät vuoden vaihteessa hakea tupakointikieltoa. Eräs tupakoiva herra piti päätöstä hyvänä. Hän koki, että päätös on merkki, jota hän on odottanut ja jonka ansiosta hän pystyy lopettamaan tupakoinnin.
Kaikki uudet talot ovat savuttomia
Kaikki Asuntosäätiön uudet kiinteistöt ovat savuttomia alusta asti. Taloissa ei kenelläkään ole oikeutta tupakoida paitsi tontilla osoitetulla paikalla. Savuttoman kohteen säännöt ovat selkeät ja niiden jatkuva rikkominen voi johtaa sopimuksen purkuun.
Kun tupakointikielto on saatu vanhempaan kohteeseemme, tupakointipaikka mietitään yleensä yhdessä asukastoimikunnan asukkaiden ja mahdollisesti teknisen isännöitsijän kanssa. Sen tulisi olla kaukana lasten leikkipaikasta, sisäänkäynneistä ja ilmanottoaukoista.
Tupakointi on selkeästi vähentynyt. Kesäisin se tosin on hieman yleisempää, niin sanottua viihdepolttamista. Tuskin tupakointi täysin tulee tulevaisuudessa loppumaan, mutta kiinteistöillä on aina sille tarkoitettu paikka. Monelle savuton talo voi kuitenkin olla syy viimein lopettaa.
Savuton Suomi 2030
Tupakointikielto koskettaa yhtä lailla sähkötupakan käyttöä kuin tavallisen savukkeen polttoa.
Jos tupakointikieltoa on haettu taloon jälkikäteen, rivitaloissa voidaan tupakointi kieltää huoneiston omalla pihalla samalla tavalla kuin kerrostalossa parvekkeella.
Asunnon haltija vastaa aina vieraidensa tupakointikäyttäytymisestä.
Suomesta tavoitellaan savutonta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen taustalla on vuonna 2016 voimaan tullut tupakkalaki. Asuntosäätiö on mukana tässä kehityksessä.