Upota sormet multaan
Suomalaisten kiinnostus puutarhanhoitoon on nousussa ja kasvikauppa käy vilkkaana. Myös pienemmille pihoille ja parvekkeille istutetaan kukkia ja erilaisia hyötykasveja, joita saatetaan kasvattaa siemenestä saakka.
– Elämme todellista puutarhabuumia, joka liittynee siihen, että ihmiset ovat olleet enemmän kotona. Kasvun seuraaminen on kiehtovaa ja siinä näkee konkreettisesti työnsä tuloksen, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.
Chiliä ja raidallisia tomaatteja
Viherpeukaloksi voi ryhtyä, vaikka ei suurta pihaa olisikaan. Kätevät istutuslaatikot ja siirreltävät ruukut kasvattavat suosiotaan, ja niissä voi viljellä periaatteessa mitä tahansa.
– Kun ruukussa on tarpeeksi tilaa, perunankin saa onnistumaan. Uskoisin, että tänäkin vuonna pihoilta bongataan papuja, paprikoita ja sitrushedelmiä.
Ikisuosikkien rinnalla nyt kokeillaan myös erikoisuuksia. Erityisesti nuoria aikuisia kiehtovat lajikkeet, joita ei kaupoista saa.
– Itse viljelty maistuu usein paremmalle. Vaikka ruokakulttuurimme on makumaailmaltaan mietoa, etenkin miehet ovat innostuneet kasvattamaan makeita ja vahvoja chilejä. Naisia taas kiehtovat tomaattien veikeät ja näyttävät erikoisuudet. Myös syötävät kukat ovat suosittuja.
Yrteistä yksi kestohitti on basilika, josta löytyy lukuisia erilaisia versioita. Toinen suosikki on raikas minttu, joka sopii leivontaan, jälkiruokiin ja drinkkeihin. Tuoksuvista hyötykasveista suosiossa on kaunis laventeli, se houkuttelee perhosia ja sopii erinomaisesti maustesekoituksiin tai kuivattuna tuoksupusseihin.
Valoa ja varjoa
Suomalaisten kukkasesonki kestää jo läpi vuoden. Keväällä ilahduttavat narsissit ja pakkasten väistyttyä hurmaavat orvokit. Kesäkukkien väri- ja lajikirjo on lähes loputon. Kukkaloistosta voi nauttia pitkälle syksyyn, kun valitsee eri sesonkien kukkia ja pitää huolta kasvuolosuhteista.
Kaikille kasvupaikoille löytyy ihanteellisin asukki. Oleellisia muuttujia ovat valo, lämpö ja suojaisuus.
– Lasitettu parveke voi olla auringon paahtaessa todellinen pätsi, missä herkkähipiäiset salaatit nuukahtavat hetkessä. Kovin tuulisella parvekkeella taas ei esimerkiksi tomaatteja kannata viljellä, tiivistää Timo.
Suurin osa kasveista pärjää hyvin puolivarjossa. Varjon kuningattaria ovat muun muassa kesäbegonia, verenpisara ja ahkeraliisa. Auringossa viihtyvät samettiruusut, pelargonit, marketat ja tähtisilmät. Kirvoja karkottavaa samettikukkaa kannattaa istuttaa laatikon reunamille.
Magneettikadun viherpeukalot: ”Kukkien äärellä jutustellaan ja seurataan pörriäisten seikkailuja.”
Espoon Saunalahdessa sijaitsevalta pihamaalta löytyy 15 istutuslaatikkoa, joiden kukkaloistosta pääsee nauttimaan koko naapurusto. Magneettikatu 10:n viherpeukalot saavat harrastuksen mukana myös hyvän annoksen hyötyliikuntaa.
Mistä puutarhainnostus sai alkunsa ja mitä kasvatatte?
Kesällä 2017 talon valmistuttua istutuslaatikot olivat jo odottamassa meitä. Asukkaista löytyi innokkaiden kotipuutarhureiden joukko, ja kukin varasi itselleen oman laatikon. Joillakin oli kokemusta kasvimaan hoidosta, ja toiset kokeilivat harrastusta ensimmäistä kertaa.
Kasvatamme erilaisia kukkia, yksivuotisia ja perennoja, salaattia, yrttejä, vihanneksia, perunaa ja mansikkaa. Jokainen huolehtii omasta laatikostaan, mutta kastelemme samalla kerralla kaikkien kasvit.
Asukastoimikunta on hankkinut puutarhanhoitoon perusvälineet, jotka ovat kaikkien käytettävissä istutus- ja kasvukautena.
Miltä touhu on tuntunut?
Keväisin istutusaikaan on kivaa puuhastella yhdessä, vaihtaa kasvitietoutta tai jutella naapureiden kesken. Kukkien äärellä voi seurata kasvien mukanaan tuomien pörriäisten seikkailuja. Laatikot näkyvät parvekkeille, ja viljelijät saavat runsaasti kiitosta osakseen. Alueella on pieni pöytä tuoleineen, siinä nautitaan usein kahvit. Istutusten hoidossa kertyy hyötyliikuntaa ihan huomaamatta.
Miksi innostua istutuslaatikoista?
Istutuslaatikoissa puutarhanhoitoa voi kokeilla matalalla kynnyksellä, vaikka työtä sekin teettää. Kukkaloisto, vuosi toisensa jälkeen puhkeavat perennat ja oman maan mansikat ja perunat palkitsevat kaiken vaivannäön!
Jos tontilla on tilaa rauhallisella paikalla, kannattaa ottaa se hyötykäyttöön.