Varmista kodin paloturvallisuus
Palovaroittimet
Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet sijoitetaan kaikkiin makuuhuoneisiin sekä eteiseen. Kodin ylemmissä kerroksissa palovaroitin tulee sijoittaa myös portaikon yläpuolelle.
Pelastuslaki muuttui 1.1.2024 alkaen, jonka myötä palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy kiinteistöjen omistajille vuoden 2026 alusta lähtien. Asuntosäätiö asentaa uudet palovaroittimet kaikkiin niihin kiinteistöihinsä, joissa varoittimia ei ole vielä kytketty sähköverkkoon, vuoden 2025 aikana. Asuntosäätiö vastaa vuoden 2026 alusta alkaen kaikkien kohteidensa palovaroittimien ylläpidosta. Asukkaiden tulee kuitenkin edelleen jatkossakin säännöllisesti testata ja puhdistaa kotiinsa asennetut palovaroittimet sekä ilmoittaa mahdollisista vioista Asuntosäätiölle.
Vuoden 2026 alkuun saakka palovaroittimien testaaminen ja paristojen vaihtaminen säilyy asukkaan vastuulla sellaisten palovaroittimien osalta, jotka eivät ole kytkettynä sähköverkkoon. Muistathan, että paristot tulee vaihtaa vuosittain, kunnes palovaroitin on kytketty sähköverkkoon. Vuoden 2010 jälkeen rakennetuissa kohteissamme on jo nyt sähköön kytketyt palovaroittimet, jotka ovat patterivarmisteisia. Näissä kohteissa huoltoyhtiö hoitaa pattereiden vaihdon puolestasi jo nyt.
Alkusammutusvälineet
Hanki kotiisi vähintään yksi sammutuspeite. Myös käsisammuttimen hankkiminen kotiin on suositeltua. Sijoita sammutusvälineet helposti saataville. Varmista lisäksi, että osaat käyttää välineitä tulipalon sattuessa. Myös vesi on tehokas sammutuskeino, mutta se ei sovellu rasva- ja sähköpalojen sammuttamiseen – käytä niiden sammuttamiseen sammutuspeitettä. Sammuta palon alku kuitenkin vain silloin, kun se ei uhkaa omaa turvallisuuttasi.
Poistumisreitit
Tutustu taloyhtiösi poistumisreitteihin tulipalotilanteen varalta. Mikäli asut kerros- tai rivitalossa ja asukkaiden yhteistä kokoontumispaikkaa ei ole vielä määritelty, sopikaa sellainen yhdessä. Tulipalotilanteessa on tärkeä tietää, että kaikki ovat päässeet turvaan.
Estä tulipalon syttyminen omalla toiminnallasi – toimi näin!
Voit parantaa kodin paloturvallisuutta useilla arkisilla toimenpiteillä.
1. Turvallisesti keittiössä
Pidä sammutuspeite käden ulottuvilla. Älä säilytä palavaa materiaalia liedellä tai sen läheisyydessä, tai jätä ruokaa liedelle kiehumaan ilman valvontaa. Voit myös varustaa lieden ylikuumenemissuojalla eli liesivahdilla.
Puhdista liesituulettimen suodatin säännöllisesti. Muista myös imuroida pölyt kylmälaitteiden takaa ja puhdistuttaa ilmanvaihtokanavat säännöllisesti.
2. Älä kuivata pyykkiä kiukaan tai sähköpatterin päällä
Ethän kuivata vaatteita tai muuta pyykkiä löylyhuoneessa tai sähköpatterin päällä, jotta laitteet eivät pääse ylikuumenemaan. Irrota pesukoneen johto seinästä käytön jälkeen.
3. Tarkasta sähkölaitteet
Käytä sähkölaitteita ja viihde-elektroniikkaa ohjeiden mukaan. Irrota laitteiden sähköpistokkeet pistorasioista käytön jälkeen. Ota vioittuneet sähkölaitteet ja -johdot pois käytöstä, ja vie ne ammattilaiselle korjattavaksi. Muista myös puhdistaa sähkölaitteet pölystä säännöllisesti.
4. Pidä kulkureitit vapaina
Poista ylimääräiset tavarat kulkureiteiltä ja eteisestä, jotta pääset palon syttyessä pois asunnosta. Varmista myös, että saat ulko-oven auki tarvittaessa ilman avainta.
5. Käsittele tulta varoen
Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei niiden lähettyvillä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Kynttilät tulisi asettaa 5 cm päähän toisistaan, jotta ne eivät pääse roihahtamaan.
Ethän polta ulkotulia parvekkeella. Parvekkeelle kannattaa valita tukeva, yläosastaan avoin ja sisältä riittävän tilava kynttilälyhty. Sammuta kynttilät aina kun poistut huoneesta tai parvekkeelta.
Lisätietoa kodin paloturvallisuudesta voit lukea SPEK:in verkkosivuilta: Kotien paloturvallisuus.