Vastikkeet ja vuokrat nousevat vuoden 2025 alussa – Miksi?
”Vuonna 2025 Asuntosäätiön aso- ja vuokra-asuntojen kuukausikuluihin tulee maltilliset korotukset. Ne ovat keskimäärin pienempiä kuin parina viime vuonna.
Kaikki asukkaat saavat loka-marraskuun aikana kirjeen, jossa kerrotaan oman talon muutoksista ja vuoden 2025 kustannuksista. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2025. Kerromme muutosten taustoista tarkemmin syksyn puheenjohtajakokouksissa.
Hintamuutoksiin on aina monta syytä
Kiinteistöjen kustannukset seuraavat yleistä hintojen kehitystä. Nyt voimme pitää korotukset melko alhaisina, koska energian ja sähkön hintojen kehitys on ollut suotuisaa eikä lainakorkojen odoteta nousevan.
Toisaalta yksi asumisen hintoja nostava tekijä on yleisen arvonlisäverokannan muutos 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Koska laskutettavat vuokrat ja vastikkeet eivät sisällä arvonlisäveroa, sitä ei voida myöskään vähentää ostoista.
Kasvava veron osuus lisää siis kustannuksia, vaikka tuotteiden hinnat ja ostomäärät pysyisivät entisellä tasollaan alv-muutoksen jälkeen.
Hinnat pidettävä kilpailukykyisinä
Vältämme asuntojen pitämistä tyhjinä. Tyhjät asunnot maksavat, mutta eivät tuota tuloja. Se aiheuttaa nousupainetta vastikkeisiin ja vuokriin.
Jotta asuntomme ovat mahdollisimman haluttuja, hintojemme pitää olla kilpailukykyisiä asuntomarkkinoilla.
Meillä on myös lain velvoittama hintatason seuranta. Asumisoikeusasunnon kuukausittainen käyttövastike ei saa ylittää samalla alueella sijaitsevien ja käyttöarvoltaan vastaavien asuntojen vuokria.
Jotta käyttövastikkeiden korotukset olisivat mahdollisimman pieniä, tulemme siirtämään joitakin ensi vuodeksi suunniteltuja ylläpitokorjauksia tuleville vuosille.
Tällaisia ovat esimerkiksi aitojen tai julkisivujen maalaukset.
Korjauksia ei tietenkään jätetä kokonaan tekemättä, vaan niiden suorittamista lykätään. Isoja talojen peruskorjauksia ei lykätä, vaan ne tehdään suunnitellun aikataulun mukaan.
Asukas voi vaikuttaa kustannuksiin jonkin verran. Tärkeintä on toimia järkevästi arjessa ja kiinnittää huomiota omaan energiankäyttöönsä.
Voiko asukas vaikuttaa kustannuksiin?
Asukas voi vaikuttaa kustannuksiin jonkin verran. Tärkeintä on toimia järkevästi arjessa ja kiinnittää huomiota omaan energiankäyttöönsä. Asoasunnon hoitokulujen suurin erä on lämmitys, johon sisältyy käyttöveden lämmitys.
Noin kolmasosa lämpölaskusta kuluu veden lämmittämiseen. Siksi suihkuajat kannattaa pitää kohtuullisina. Osassa taloista on huoneistokohtaiset vedenkulutusmittarit. Ne vähentävät vedenkulutusta huomattavasti. Joka tapauksessa kaikkien asukkaiden kannattaa kiinnittää huomiota omaan vedenkulutukseensa.
Talviaikaan ei kannata pitää ikkunoita auki ja päästää lämpöä harakoille. Kaikista asunnon vioista kannattaa heti ilmoittaa Kotikulman kautta tai palvelunumeroomme soittamalla, jottei niistä ehdi kasvaa isompia vahinkoja.
Kaikkia yksittäiseen asumisoikeustaloon kohdistuvia kuluja ei kateta talon asukkaiden hoitovastikkeista. Jos esimerkiksi jostakin asotalosta muuttaa pois samana vuonna useita talouksia, huoneistojen muuttokorjaukset eivät rasita taloa kohtuuttomasti, vaan kulut jaetaan kaikkien Asuntosäätiön asumisoikeuskohteiden perusvastikkeisiin.
Näin asokotien käyttövastike muodostuu
Perusvastike (osuus käyttövastikkeesta noin 80 %) tasataan Asuntosäätiön kaikkien noin 17 000 asumisoikeusasunnon kesken. Perusvastikkeella katetaan lainojen lyhennykset ja korot sekä tonttien vuokrat, kiinteistövero ja isot korjauskulut.
Kohdekohtainen hoitovastike (osuus käyttövastikkeesta noin 20 %) koostuu kyseisen talon kuluista. Hoitovastikkeella katetaan lämmitys, sähkö, vesi, kiinteistönhoito, siivous ja pienet korjaukset. Esimerkiksi jos kohteeseen hankitaan uusi pihakeinu, se katetaan kohteen hoitovastikkeesta.