Vesa Heimo: Tunsimme heti, että tämä asokoti on meille tarkoitettu
”Muuttoajatus oli kytenyt minun ja puolisoni Lauran mielessä pitkään. Aiemmassa asuinpaikassamme meno naapurustossa oli aika rauhatonta. Halusimme, että tyttäremme Lydia (4), Hilda (6) ja Lily (8) saavat kasvaa mukavassa, turvallisessa ympäristössä. Sellaisessa, jossa lapset voi lähettää turvallisin mielin koulumatkalle ja kaverien luo.
Harkitsimme Sipoota, Porvoota, Hyvinkäätä ja Nurmijärveäkin. Haaveilimme rivitaloasunnosta ja omasta pihasta.
Joulukuussa 2022 Laura bongasi Asuntosäätiön sivuilta 80 neliön rivitaloasunnon Järvenpäästä ja totesi ”tämä on meidän”.
Laitoimme hakemuksen vetämään. Järjestysnumero meillä oli jo valmiina. Olin hakenut numeron aiemmin – varmuuden vuoksi. Numeron hakeminen kun ei vielä velvoita vastaanottamaan asuntoa. Pääsimme ensimmäiselle varasijalle. Kun kävimme katsomassa asuntoa, tuntui siltä, että tämä koti on meille tarkoitettu. Niin se olikin. Viikon kuluttua asuntonäytöstä saimme tietää, että ensimmäinen varaaja ei ota asuntoa vastaan – meidän onneksemme. Asuntoa kannattaa siis hakea, vaikka edellä olisikin hakijoita pienemmällä järjestysnumerolla.
Uusi koti järjestyi helposti ja nopeasti
Asioinnille Asuntosäätiön kanssa annan täyden kympin. Paperityöt ja yhteydenpito hoituivat nopeasti ja joustavasti.
Pieni miinus tulee siitä, että uuteen kotiin ei voinutkaan muuttaa helmikuun alussa, kuten asuntoilmoituksessa kerrottiin. Se tarkoitti, että jouduimme hetken maksamaan kahden asunnon asumiskuluja. Onneksi tosin vain vajaan viikon ajan.
Viivästyksen aikataulussa aiheutti uuden kodin pintaremontti, jossa muun muassa maalattiin seinät ja vaihdettiin jalkalistat uusiin.
Pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme helmikuun lopussa. Muutto sujui samaan vauhdikkaaseen tapaan kuin uuden kodin löytyminenkin. Koko muuttourakassa vierähti vain viisi tuntia.
Otimme pankkilainan
Meillä ei ollut aiempaa kokemusta asumisoikeusasumisesta. Olimme kuitenkin kuulleet siitä hyvää Lauran vanhemmilta ja veljeni perheeltä, jotka asuvat asokodeissa. Äitini kannustikin ottamaan asoasumisesta selvää.
Alkoi tuntua siltä, että asumisoikeusasuminen voisi olla juuri meidän elämäntilanteeseemme sopiva ratkaisu. Omistusasuntoon meillä ei ollut varaa, sillä meillä ei juuri ollut säästöjä. Elimme kuutisen vuotta minun palkkani varassa, kun Laura oli kotiäitinä. Työskentelen linja-auton kuljettajana.
Jotta pääsimme kiinni uuteen asokotiimme, meidän piti ottaa pankkilaina. Aluksi se vähän hirvitti. Mitä jos korot nousevat? Pohdinnan jälkeen uskalsimme kuitenkin sitoutua lainaan. Sitä paitsi kyse ei ole yhtä suuresta lainasta kuin omistusasuntoa ostaessa. Asumisoikeusmaksu on vain 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Asosopimus käy lainan vakuutena ja samalla voi kasvattaa pääomaa tulevaisuutta varten. Pois muuttaessa asumisoikeusmaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.
Löysimme kodin, mitä lähdimme etsimään
Olemme viihtyneet mainiosti Järvenpäässä ja uudessa kodissamme. Tytöillä on tilaa temmeltää omalla pihallamme, jonne hankimme trampoliinin ja voimistelurenkaat.
Isossa olohuoneessamme mahtuu voimistelemaan ja tekemään Tiktok-videoita. Minulla on oma kanava: @vesawheimo.
Tiktokissa myös musisoimme tyttöjeni kanssa ja kerron työstäni bussin kuljettajana. Kerron kanavalla myös siitä, miten arkemme sujuu asokodissa.
Vanhimman tyttäreni huoneessa kuvasimme Mussukka-lauluvideon, joka on kerännyt Tiktokissa yli miljoona katselukertaa. Olin säveltänyt Mussukan omille tyttärilleni, ja nyt se on julkaistu myös Spotifyssa ja Youtubessa.
Lyhyet välimatkat kaikkialle
On hienoa, että täällä tytöt voi huoletta päästää omin päin ulos ja kaverien luo leikkimään. Edellisessä asuinpaikassamme emme välttämättä olisi uskaltaneet tehdä niin.
Lyhyet välimatkat helpottavat arkea. Koulu ja pienempien tyttöjen päiväkoti ovat kävelymatkan päässä. Lähikauppakin on kävelyetäisyydellä ja Lauran työpaikka vain 50 metrin päässä. Se on kätevää, kun Lauralla ei ole ajokorttia.
Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että asokodissa voimme tarjota tytöille hyvän ja turvallisen kasvuympäristön.
Seuraa: Vesa Heimon Tiktok-kanava @vesawheimo ja Instagram-tili @vesaheimo
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä aiheet
- Nuoren ensiasunto – Miksi valita asumisoikeusasunto?
- Kati ”Hellapoliisi” Jaakonen: käsitykseni asumisoikeusasumisesta muuttui täysin
- Asumisoikeuskoti on edullinen – ja samalla säästöni karttuvat
- Kuopiosta Vantaalle muuttanut Marja: ”Asumisoikeusasunto oli kuin lottovoitto”
- Asumisoikeuskoti oli hyvä ratkaisu eron jälkeen
Näin haet asumisoikeusasuntoa
Miksi valita asumisoikeusasunto?
Asuntosäätiön asumisoikeusasunnot kaupungeittain
- Espoo (3245)
- Hämeenlinna (164)
- Hamina (40)
- Helsinki (3956)
- Hyvinkää (325)
- Imatra (77)
- Järvenpää (523)
- Joensuu (30)
- Jyväskylä (623)
- Kangasala (82)
- Kerava (304)
- Kirkkonummi (238)
- Kotka (217)
- Kouvola (111)
- Kuopio (549)
- Lahti (639)
- Lappeenranta (527)
- Lohja (217)
- Mäntsälä (10)
- Nokia (38)
- Nurmijärvi (100)
- Oulu (702)
- Porvoo (369)
- Raisio (8)
- Riihimäki (66)
- Rovaniemi (173)
- Salo (40)
- Siilinjärvi (60)
- Sipoo (72)
- Tampere (995)
- Tuusula (481)
- Vantaa (2666)
- Vihti (36)