Viihtyvyysremontissa uudistuvat myös yhteiset alueet
Asuntosäätiön tavoitteena on peruskorjata kaikki omistamansa asumisoikeusasunnot 2030-luvun alkuun mennessä. Asumisoikeusasuntojen tuotanto oli kiivainta 1990-luvulla, ja nyt suurin osa kiinteistöistä on tullut peruskorjausikään. Piha-alueella ja yhteisillä tiloilla on merkittävä vaikutus kiinteistön yleisilmeeseen, minkä vuoksi myös ne kokevat remontin yhteydessä usein muodonmuutoksen.
– Alku on kuin salapoliisityötä, sillä kartoitamme kiinteistön korjaustarpeet keräämällä tietoa useista eri lähteistä. Talotekniikka ja julkisivut vaativat tarkempaa suunnittelua ja teknisiä määrityksiä, ja koska kohteet vaihtelevat, ulkoalueiden ja yhteisten tilojen kunnostus on aina tapauskohtaista, Asuntosäätiön projektipäällikkö Mikko Kolehmainen kertoo.
Tavoitteena on, että remontin jälkeen yleisilme vastaa lähes uutta kiinteistöä.
Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa remontin lopputulokseen ja talotoimikunta sekä isännöitsijä voivat esittää toiveita muun muassa istutuksiin ja yhteisiin tiloihin liittyen. Rakennuksen ulkopuoliset korjaustyöt vievät usein kuudesta kahdeksaan kuukautta, mikä toisinaan yllättää asukkaat.
– Teemme kaikkemme, että remontti sujuisi mahdollisimman sujuvasti, tehdäänhän koko projekti asukkaiden asumisviihtyvyyden parantamiseksi. Vaikka remontin keskellä asuminen ei ole aina helppoa, olemme saaneet positiivista palautetta.
Vuosittain käynnistetään noin 50 uutta remonttia, joista jokaisen keskimääräinen kustannus on noin kaksi miljoonaa euroa. Vuositasolla viihtyvyysremonttien kokonaiskustannusarvioksi muodostuu noin 100–120 miljoonaa euroa.
– Asuntosäätiölle viihtyvyysremontit ovat mittava investointi.
Kyseessä on erittäin uniikki ratkaisu, jossa huoneistot päivitetään kerralla nykyaikaan, Kolehmainen sanoo.
Kesätuulentiellä remontti täydessä vauhdissa
Porvoon Kesätuulentiellä on parhaillaan käynnissä laaja viihtyvyysremontti. Loppuvuodesta 2021 valmistuva remontti etenee hyvää tahtia ja muun muassa piha-alueen kaivuutyöt on jo aloitettu. Talon ulkopuoliset työt ovat pitkälti keliriippuvaisia, jonka vuoksi maalaukset ja pinnoitukset tehdään kelien lämmetessä.
– Kesätuulentiellä uudistus tulee olemaan huomattava. Sisäpuolisten töiden lisäksi julkisivu, parkkipaikan asfaltti, leikkialue, porraskäytävät ja valaistus kunnostetaan. Lisäksi jätekatoksia puretaan ja paikalle asennetaan uppojäteastiat. Eniten asukkaille näkyvä muutos on kuitenkin parvekkeiden kunnostus ja parvekelasitusten asennus, ikkunoiden ja ovien vaihto sekä piha-alueen uudistus, Mikko Kolehmainen luettelee.
Projektiin osallistuu laaja joukko ihmisiä. Yhden remontin ympärillä toimii usein yli 100 henkilöä, kun mukaan lasketaan rakennuttajat, viranomaiset ja asukkaat.
– Ovathan nämä valtavia, mutta samaan aikaan palkitsevia projekteja. Lopputuloksen näkee parhaiten noin vuoden kuluttua remontin valmistumisesta, kun viimeisetkin nurmikaistaleet vihertävät kunnolla. Haluamme tarjota asukkaillemme laatua – kaikki tulee olemaan aivan viimeisen päälle, Mikko lupaa tyytyväisenä.
Koko talon kasvojenkohotus
Viihtyvyysremontin yhteydessä kiinteistöstä uusitaan tarpeen mukaan julkisivu, vesikatto, salaojat ja hulevesijärjestelmät, parvekelasitukset, ikkunat ja ovet, varasto- tilat ja kerhohuone, saunaosastot, leikkivälineet sekä mahdollinen hissi.
Piha-alueiden ja yhteisten tilojen remontointi on aina tapauskohtaista, mutta tietyt työt tehdään aina.
Tyypillisimmin uudistuksen kokee:
Sisäänkäynti
Jo ulkoa katsottuna sisäänkäynnin halutaan viestivän remontoidusta kiinteistöstä. Myös portaikkojen sisäänkäynti kokee muodonmuutoksen.
Sisäänkäynti ja valaistus
Yhteisten tilojen seinät maalataan ja valaistus uusitaan, jotta yleisilme on raikkaampi ja sävyt sulassa sovussa.
Viheralueet
Jos maa kaivetaan auki, viheralueet uusitaan samalla.
Jäteastiat
Vanhoista jätekatoksista pyritään pääsemään eroon, ja jos mahdollista, tilalle asennetaan käytännölliset uppojäteastiat.
Parkkipaikat
Asfaltteja uusitaan ja sähköautojen latauspisteelle tehdään varaus. Varauksen myötä latauspiste voidaan kytkeä tulevaisuudessa.