Vinkit kodin energiasyöppöjen nitistämiseen
Kodeistamme löytyy useita energiasyöppöjä, jotka aiheuttavat helposti ja täysin turhaan yllättävän suurta laskua niin ympäristölle kuin kukkarolle. Seuraavilla keinoilla voit vaikuttaa siihen, millaisia hiilidioksidipäästöjä ja kustannuksia kodissasi syntyy.
1. Ylilämmitys on turhaa
Huoneen lämpötila syö yllättävän paljon energiaa. Laskemalla lämpötilaa kahdella asteella säästät lämmitysenergiaa jopa noin kymmenellä prosentilla. Energiatehokas ja samalla useimpia miellyttävä lämpötila vedottomissa olosuhteissa on 20–22 astetta. Makuuhuoneessa useimmille riittää 18–20 astetta.
Myös saunomiseen valmistautuessa on hyvä muistaa, ettei saunaa kannata lämmittää 80 astetta kuumemmaksi. Löylyt tuntuvat paremmilta eikä sähköä kulu ylilämmittämiseen.
2. Lyhyemmällä suihkuttelullakin tulee puhdasta
Lämpimän käyttöveden osuus vastaa huomattavaa osaa kiinteistöjen lämmityskustannuksista. Tässä yhteydessä suihkuissa käyntien pituudella on merkitystä: kaksikymmentä minuuttia suihkussa kuluttaa enemmän energiaa kuin saunakiukaan tunnin lämpimänä pitäminen.
3. Tyhjää huonetta ei kannata valaista
Ledi- tai energiansäästölampuilla kulutat vähemmän sähköä kuin käyttämällä hehku- ja halogeenilamppuja. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös energiatehokkaita lamppuja käytettäessä kannattaa sammuttaa valot poistuessaan huoneesta hetkeä pidemmäksi ajaksi.
4. Jatkuva valmiustila ei ole välttämätöntä
Jos kodistasi löytyy valmiustilalla varustettuja laitteita, ne on hyvä sammuttaa vähintään työpäivän ja yön ajaksi. Ja jos laitteessa ei ole on/off-kytkintä, voit kytkeä laitteen katkaisimella varustettuun jatkojohtoon. Varmistathan, ettei jatkojohdon katkaisin jää hankalaan paikkaan, kuten sohvan taakse, jotta kytkimen käyttö on vaivatonta.
5. Tee kerralla enemmän
Sähköä säästyy kuin huomaamatta pesemällä täysiä koneellisia matalissa lämpötiloissa joko pika- tai säästöohjelmilla. Ja kun uuni lämmitetään, hyödynnetään sen koko tila ja jälkilämpö. Paistetaan esimerkiksi isompi satsi lihapullia. Ei muuta kuin kiertoilmauuni päälle ja lihapyörykät kerroksittain paistumaan. Ja kun lihapullat on paistettu, valmistetaan omenahyvettä jälkilämmössä.
6. Käyttämällä kaiken saat enemmän herkkuja
Hyödyntämällä kaiken kotiisi hankkiman syömäkelpoisen ruoan, säästät rahan lisäksi energiaa. Vältät ruokahävikkiä suunnittelemalla ruokalistat etukäteen, säilyttämällä ruoka-aineita oikein sekä hyödyntämällä esimerkiksi jo vähän nahistuneet vihannekset ja kuivahtaneet leivät ruuan valmistuksessa. Samalla pääset luomaan tähteistä uusia herkkuja, kuten mausteista kasvissosekeittoa, lämpimiä voileipiä tai uunivanukasta.