Syksyn tullen sopivasti lämpöä
Sään viiletessä kesäisen lämmin koti tuntuu yhtäkkiä kalsean kostealta ja käsi haparoi patterin termostaattia – eikös tämä toimikaan? Asuntosäätiön kiinteistöhuollossa syksyn tulo näkyy joka vuosi lisääntyneinä yhteydenottoina.
– Syksy tuntuu kuuman kesän jälkeen aina kostealta ja viileältä. Ihmiskeholla kestää tovin tottua koleaan säähän kesän jälkeen, myös kotioloissa. Sen vuoksi syksyn tullen maltti on valttia kodin lämmitykseen liittyvissä asioissa, Timo Helvelahti muistuttaa.
Huoneilma tuntuu kylmemmältä kuin se oikeasti on, sillä suhteellinen ilmankosteus on korkeimmillaan juuri syksyllä. Lämmityskauden alkaessa myös kiinteistö vaatii hieman aikaa, ennen kuin lämmitys lähtee rullaamaan tasaisesti jokaisessa kodissa.
Isännöitsijä pitää huolen siitä, että kiinteistön lämmitysjärjestelmä on asetettu lämmityskauden asentoon. Sen lisäksi asukkaat voivat itse muokata kotinsa lämpötilaa itselleen sopivaksi muutamalla yksinkertaisella konstilla.
– Tutkimustulokset osoittavat, että virkeyden kannalta terveellinen huoneilma asettuu 20 ja 22 asteen välille, makuuhuoneessa se voi olla hieman alempikin. Liian lämmin huoneilma laskee vireystilaa ja keskittymiskykyä. Myös pukeutumisella on merkitystä, kesän hellevaatteet voi syksyn tullen vaihtaa kotonakin lämpimämpiin asuihin, Helvelahti neuvoo.
Pattereiden toiminta ja ikkunoiden vetoisuus kannattaa tarkistaa heti lämpötilan laskiessa. Näin mahdolliset korjaustoimet ehditään tehdä hyvissä ajoin ja koti on valmis talvikauteen.
Starttaa lämmityskausi patterin tarkistuksella
Toimiva ja pölytön lämpöpatteri on avain lämpimään kotiin. Puhdista patteri ja myös sen tausta pölystä muutaman kerran vuodessa. Ei ole syytä huoleen, vaikka patteri ei heti tuntuisi lämpimältä – termostaatti katkaisee kuuman veden virtauksen, kun lämpötila huoneessa on vielä tarpeeksi korkea.
Anna termostaatin näkyä
Muista myös, että lämpöpatterin termostaattia ei saa peittää. Sijoita siis verhot, sohvat ja lipastot siten, etteivät ne estä ilmankiertoa. Näin termostaatti reagoi oikein huoneen lämpötilaan.
Aseta koti syksyasentoon
Syksyn saapuessa ikkunoiden yläpuolella olevat rakoilmaventtiilit ja muut säädettävissä olevat tuloilmaventtiilit tulee kääntää syksyasentoon. Samalla on hyvä tarkistaa ikkunoiden karmit vetoisuuden varalta. Jos huomaat vetoa ikkunoista, ota yhteys Palvelukeskukseen tai tee ilmoitus Kotikulman kautta. Muista myös oikeaoppinen tuuletus – jo viisi minuuttia riittää tuulettamaan asunnon, eikä lämmitysjärjestelmä häiriinny.
Jos kotikonstit eivät riitä, ota yhteys palvelunumeroomme 09 4246 9333
Palvelukeskuksen kautta asuntoon voidaan tilata olosuhdemittaus, jolla saadaan selville alhaisen sisälämpötilan syy ja tehtävät toimenpiteet. Älä käytä lisälämmittimiä, sillä ne sekoittavat kiinteistön omat lämmitysratkaisut. Jätä myös pattereiden ilmaus ammattilaisille.