Voiko Asuntosäätiön talon pihalle rakentaa terassin vapaasti?
Ikioma terassi haaveissa: aurinkoisia kesäpäiviä ja ihania illanviettoja grilliruoan ja ystävien parissa. Asuntosäätiön omakotitaloihin, paritaloihin, rivitaloihin ja joidenkin kerrostalojen pohjakerroksen asuntoihin on mahdollista rakentaa oma terassi.
Ensimmäinen askel suunnitelman toteuttamiseen käy Kotikulman kautta, eli asian saa vireille täyttämällä muutostyöilmoituksen.
Liitä muutostyöilmoitukseen terassin suunnitelma ja piirustukset. Jos itselläsi ei ole kokemusta rakentamisesta, kannattaa käyttää alusta saakka ammattilaista apuna. Asuntosäätiö nimittäin miettii hakemusta harkitessaan esimerkiksi sitä, onko asukkaan järkevää ryhtyä rakentamaan terassia itse.
”Syy hakemuksen hylkäykseen voi olla vaikkapa, että piirustuksissa terassin perustukset on suunniteltu väärin tai esimerkiksi rungon jänneväli on liian pitkä”, toteaa ylläpitopäällikkö Timo Helvelahti.
Jos sinulla itselläsi ei ole kokemusta rakentamisesta, kannattaa käyttää alusta saakka ammattilaista apuna.
Terassilla vesivahinko? Ei kiitos!
Terassia suunnitellessa maalaisjärki on kovaa valuuttaa. Jos joku toinen asukas on jo ehtinyt rakentaa taloon terassin, ei uusi rakennelma voi olla tyyliltään ja malliltaan täysin erilainen.
Myös kielletyt asiat ovat järkeenkäypiä. Terassille ei esimerkiksi saa sijoittaa minkäänlaista paljua tai poreallasta, sillä vesivahinkoriski on liian suuri.
”Pari kertaa on jonkinlainen allas asennettu ilman lupaa ja tyhjennettäessä vedet ovat sitten valuneet omaan ja naapureiden asuntoon. Vahingot ovat tulleet asukkaalle kalliiksi”, Helvelahti kertoo.
Terassin kattaminen esimerkiksi valokatteella tai pergolan rakentaminen on kielletty ilman lupaa.
”Katetut rakennelmat ovat luvanvaraisia muutostöitä, eivätkä asukkaat saa lähteä tekemään niitä omin päin ilman lupaa.”
Omalle terassille saa toki pystyttää varjon tai telttakatoksen, jonka alle pääsee sateensuojaan.
Mitä terassille tapahtuu, kun muutat?
Jos terassin rakennuttanut asukas muuttaa pois ja terassi on edelleen hyvässä kunnossa, on uuden asukkaan valinta, mitä sille tapahtuu. Jos hän ei halua sitä, rakennuttajan on ennen muuttoaan purettava terassi omalla kustannuksellaan. Jos taas uusi asukas tykästyy terassiin, rakennelma siirtyy hänen haltuunsa ja hänen vastuulleen.
”Eli siinä vaiheessa, jos terassi rapistuu tai menee muuten huonoon kuntoon, on asunnon senhetkisen asukkaan velvollisuus korjata se tai hankkiutua siitä eroon”, määrittää Helvelahti.
Tilanne on eri silloin, jos Asuntosäätiö itse tekee talossa peruskorjauksia kuten pihan kunnostustöitä, hulevesiremonttia tai julkisivuremonttia.
”Puramme hyväkuntoisenkin terassin pois tieltä remontin sitä vaatiessa. Huonokuntoiset terassit hävitämme purkamisen jälkeen. Remontin valmistuttua pystytämme kiinteistön perusvarustukseen kuuluvat terassit takaisin”, Timo Helvelahti sanoo.